nieuws

Zorgverzekeraars herkennen problemen bij Achmea niet

Archief

Achmea Zorg lijkt de enige grote verzekeraar te zijn die een premie in de markt heeft gezet die niet kostendekkend is. De zorgverzekeraars Agis, CZ, Delta Lloyd, Menzis, Univé en VGZ hebben desgevraagd laten weten zich niet te herkennen in de problemen die bij Achmea spelen.

Onlangs maakte Achmea Zorg bekend dat het bedrijf per maand _ 15 mln verliest op zijn ziektekostenportefeuille (zie AM 20, pag. 3). Navraag bij een zestal andere grote zorgverzekeraars leert dat Achmea hierin alleen lijkt te staan. Zo meldt Agis: “Wij hebben afgelopen jaar bewust een eerlijke, kostendekkende premie gehanteerd, zodat we onze verzekerden het komende jaar niet voor nare verrassingen hoeven te stellen.” De problemen die bij Achmea spelen, zijn voor Agis niet herkenbaar.
“CZ staat er goed voor. Wij hoeven niet te reorganiseren en er hoeven ook geen mensen uit. Wij bieden een scherpe premie die keurig rond de kostprijs zit”, vertelt CZ-woordvoerder Dirk-Jan Westerwoudt. Bij de presentatie van de jaarcijfers 2005 gaf de verzekeraar aan voor dit jaar rekening te houden met een negatief verzekeringstechnisch resultaat tussen de _ 25 en _ 30 mln voor de basisverzekering. “Wij calculeren ieder jaar een negatief technisch resultaat in. We kunnen dat goed compenseren met de resultaten uit onze reserves”, aldus Westerwoudt.
Terughoudend
Ook Delta Lloyd zegt geen premie onder de kostprijs te hebben gehanteerd. “Al onze business moet rendabel en winstgevend zijn, we sluiten geen verliesgevende producten. Dat hebben we ook bij ziektekosten niet gedaan. We waren daarom ook niet de goedkoopste.”
Menzis laat weten terughoudend te zijn geweest met kortingen. “We hebben dan ook zeker niet de problemen die Achmea nu heeft. Wel hebben we een scherpe premie neergezet, maar die was bewust niet onder de kostprijs.”
Kostprijs
Univé had naar eigen zeggen de op één na laagste premie (“de goedkoopste was AnderZorg”), maar die lag niet onder de kostprijs. “Ons premiebeleid was niet gericht op het binnenhalen van grote collectieve contracten. Wij streven er ook nu naar de premie zo laag mogelijk te houden”, aldus Univé.
Fusiepartner VGZ zegt een stabiel en rustig premiebeleid te voeren. “Wij zijn van mening dat we minimaal de kostprijs moet vragen, zodat we grote schommelingen in de premie kunnen voorkomen. Bij collectiviteiten willen we wel korting geven, maar die moet dan verdiend worden. Als een werkgever bijvoorbeeld veel aan verzuimreductie doet, staat daar een korting tegenover”, aldus VGZ.

Reageer op dit artikel