nieuws

Zorg dat je in een groep komt!

Archief

door Richard Vroom

Bij de overgang van november naar december is de reclamestroom in zorgverzekeringsland tot een vloedgolf uitgegroeid. Tal van partijen die tot dan toe de nieuwe instrumenten verborgen hadden gehouden, gingen hun partij meeblazen in de kermisachtige herrie. De kat-uit-de-boomkijkers waren het eens over de toonzetting richting de consument: zorg dat je in een collectieve verzekering komt te zitten.
Neem de nieuwe tv-reclame van Zilveren Kruis. Had die Achmea-dochter ons in de weken ervoor overwegend ‘vermaakt’ met de beklemmende beelden van de man die zich ernstig zorgen maakt over de toekomst van zijn goudvis, nu ging het over de 2006-rage in zorgverzekeringsland: allemaal in een collectief. Op tv zie je een vrouw langs diverse groepen gaan. De boodschap is: vind uw groepsvoordeel. Op de internetsite wordt de bezoeker adequaat bij de hand genomen. De eerste suggestie is: “Informeer bij je werkgever naar het collectiviteitsnummer”.
“Niet via uw werkgever, toch voordeel?”, denkt Zilveren Kruis hartverwarmend met de kijker mee. “Ga naar de Groepsvoordeelvinder en u vindt direct de best passende organisatie waarmee u voordeel kunt behalen.” Bij de Groepsvoordeelvinder aangekomen, veronderstellen wij dat Zilveren Kruis ons feministisch aanspreekt. “Zilveren Kruis Achmea wil dat niemand te veel premie betaalt voor haar basisverzekering.”(Wacht even, misschien slaat dat ‘haar’ op Zilveren Kruis zelf? – red.) “Daarom hebben wij de laatste maanden met veel organisaties en instellingen zoals het NOC/NSF, de Thuiszorg en de Unie KBO, overeenkomsten gesloten.”
Geboortedatum
Het enige wat de sitebezoeker hoeft te doen, is een paar vragen beantwoorden. Om te beginnen, dien je je geboortedatum in te vullen. Het eerste dat volgt is een in veel gevallen belachelijke zin: “Dan bent u over xxx dagen jarig!” Dit is eigenlijk alleen een leuke binnenkomer als je op de ‘eigen’ dag of de dag erna jarig bent, want wat heb je – in een zoektocht naar een goede zorgverzekering – in vredesnaam aan de mededeling dat je over 347 dagen jarig bent!?
Het maatwerk gaat verder, nadat je je postcode hebt prijsgegeven. “Ah, dan woont u in (plaatsnaam)”, reageert het systeem heel persoonlijk. De volgende vragen zijn, kort gezegd: “Bent u student?, Heeft u een sportpas? Maakt u momenteel gebruik van een collectieve zorgverzekering via uw werkgever?” Als je bij dat laatste ‘ja’ invult, wordt gevraagd wie de huidige verzekeraar is.
Dan volgt het Advies: “De organisatie die het best bij u past is Unie KBO: 7,5 % korting op de basisverzekering en max. 10% op de aanvullende verzekeringen.” Bovendien geniet je een tegemoetkoming van _ 17,50 in de contributie voor het eerste jaar. Als calculerende burger ga je dan natuurlijk snel kijken wat dat lidmaatschap kost. De site van de Unie KBO leert: “De kosten van het lidmaatschap variëren per afdeling, maar liggen gemiddeld rond de _ 17,50 per jaar.” Da’s mooi, dus bij een goedkope afdeling, word ik helemaal gratis lid.
Als ik me als senior te jong wil voelen om mij nu al bij de Unie KBO aan te sluiten, heb ik nog als alternatieven: aansluiting bij het Nederlandse Rode Kruis (5% op de basis-, 10% op de aanvullende dekking) of bij Metro (zelfde kortingen als via Rode Kruis). Aansluiting bij Club Metro is zeer laagdrempelig. “Ook als je Metro niet leest, kun je je gratis aanmelden voor Club Metro.” Hoe bedoel je: een wassen neus?
Maar ja, daar zijn we al aan gewend. Je kunt immers via winkelketen Kruidvat een goedkope polis bij Ohra sluiten, simpelweg door gratis lid te worden van de Kruidvat Health Club. En dan krijg je ook nog jaarlijks een zorgtegoed van _ 50 (te besteden aan gezondheidsartikelen bij Kruidvat).
Beste in de buurt
Vijf regionale zorgverzekeraars hebben wat euro’s in een centrale pot gestopt, onder het aloude motto ‘samen staan we sterk’. Via landelijke advertenties wordt geappelleerd aan het eigen-buurtgevoel: ‘De regionale zorgverzekeraar. Geen ander komt ook maar in de buurt’. Want de regionale zorgverzekeraar, hamert deze groep, die maakt zich sterk voor de gezondheidszorg in de buurt. We zijn benieuwd in hoeverre deze collectieve actie een effectieve steun in de rug is voor Azivo, De Friesland, PNO Ziektekosten, Salland en Zorg en Zekerheid.
Mona Lisa
FBTO heeft op televisie gekozen voor ‘gekke bekken’ met Mona Lisa (al eerder kwam FBTO met een algemene commercial over de ‘totstandkoming’ van het schilderij Mona Lisa). We zien de beroemde dame nu in hoog tempo allerlei kwalen hebben en aan het slot wordt de kijker verwezen naar FBTO.nl. Het belangrijkste nieuwe element is eigenlijk dat FBTO zich inmiddels profileert als onderdeel van Achmea, iets wat jarenlang nadrukkelijk buiten beeld gehouden is.
In de radioreclame horen wij FBTO-stem Bennie Jolink, de zanger van rockgroep Normaal, hartstochtelijk zijn prijsgevoeligheid verklaren: “Ook al kom ik uit de Achterhoek: ik blijf een Hollander”.
Menzis
Het is bijna wrang om het liedje in de huidige televisiereclame van Menzis te horen: het beroemde ‘You’ll never walk alone’. De reclame is ontwikkeld in de periode dat de fusie met Agis en Delta Lloyd Zorg nog een zekere toekomst leek. Maar ‘You’ll never walk alone’ geldt natuurlijk eerst en vooral voor de zorgverzekerde. De solidariteit van de verzekeraar met de individuele verzekerde, maar dan wél binnen een collectief!
Er komen in de drie varianten van de nieuwe tv-reclame om de beurt diverse groepen in beeld en telkens wordt er één persoon uitgepikt. Dat gebeurt door het oplichten van een schildvormige figuur rondom het hoofd (of bij een zwangere vrouw rondom de dikke buik). Wellicht dat kijkers denken: waar ken ik die vorm van? Later wordt duidelijk dat het gaat om de contouren van het Menzis-logo. We horen topman Roger van Boxtel zeggen: “Elk menz is er één. Daarom hebben wij een collectieve verzekering, met ruimte voor persoonlijke verschillen. (‘You’ll never walk alone’ wordt in deze reclame op plechtige wijze gezongen door een mannenkoor, te weten Fred Waring and the Pennsylvanians.)
De hand
Delta Lloyd koos in zijn nieuwe campagne voor het thema ‘de hand’. In de dagbladreclame is dat vooral figuurlijk ingevuld. De tekst opent boeiend: “Dit is je rechterhand. Dat wil zeggen de linkerhand van je rechterhand. De hand van je beste werknemer.”
Om de doelgroep werkgevers in een goede stemming te brengen, staat rechts bovenaan de pagina subtiel, maar net groot genoeg: ‘Delta Lloyd is kennispartner van MKB Nederland’.
In de door acteur Henk van Ulsen ingesproken televisiereclame gaat het over handen in allerlei hoedanigheden (zoals in het recente verleden ONVZ met onder meer ogen en navels in de weer was). Ook Delta Lloyd stuurt aan op een groepsverzekering, getuige de slotzinnen: ” Niets is zeker… Daar houdt een collectieve zorgverzekering van Delta Lloyd rekening mee.”
Internetbanners
Univé werkt op internet met ten minste twee typen banners. De ene voert je naar de website KiezenKlikkenKlaar.nl, waar je direct tot zaken kunt komen. De aandacht wordt getrokken met een simpel rijmpje: “Kiezen Klikken Klaar. Winkel nu uw ideale zorgverzekering bij elkaar.”
Univé zit ook op de kortingentoer, maar dan met persoonlijke premievoordelen en niet met groepskorting. Het gaat om reducties die kunnen worden verkregen door één of meer schadeverzekeringen te hebben bij Univé. Bij één schadepolis is de korting 2,5% en deze kan oplopen tot maximaal 10% bij negen schadeverzekeringen.
De andere banner leidt naar de speelse variant ‘Mijn Topbaas.nl’, want aldaar aangekomen, staat onderaan op het scherm de tekst: Met Univé tot 10% korting bij een collectieve verzekering. Het is de bedoeling dat een medewerker met digitaal knip- en plakwerk zijn baas een leuke uitmonstering geeft om mee te dingen naar een geheel verzorgd bedrijfsfeest. Inzending van zo’n stukje knutselkunst leidt ertoe, dat je je baas vraagt om een collectieve zorgofferte bij Univé aan te vragen ( “en dat levert jou en je baas 10% korting op”).
Scherpste basispremie
AnderZorg maakt het vrij bont in zijn banner-reclame voor ‘de scherpste basispremie van Nederland: vanaf _ 68 per maand’. Ja, er is niks gelogen. Maar deze prijs geldt bij een eigen risico van _ 500. AnderZorg profileert zich inmiddels als ‘De basisverzekeraar’. De lage premies zouden onder meer te danken zijn aan het feit dat AnderZorg “geen dure tv-reclames” heeft en evenmin met zorgwinkels werkt. Waar FBTO zich nu ‘bekend maakt’ als onderdeel van Achmea, zul je op de site van AnderZorg nergens een verwijzing naar moeder Menzis vinden.
Sirene terug
Sinds het najaar van 2004 zorgde hij voor attentie en verwarring: de ambulancesirene in de radioreclames van National Academic (NA). Behoorde het zichzelf als ‘Dordts bedrijf’ afficherende NA in de voorgaande jaren tot de vroegste vogels in de zorgcampagneperiode, nu duurde het tot begin december voordat wij dat ‘opeisende’ geluid weer hoorden.
Ook NA legt het accent op groepsvoordeel, door te spreken over een collectieve ziektekostenverzekering voor hbo’ers en academici; “met een premie die nog lager is dan de gemiddelde premies voor 2006”.
Burn-out
De Amersfoortse (Fortis) is vooral op populaire radiozenders actief met spotjes waarin ziekte en verzuim aan bod komen. Met de collectieve zorgverzekering van De Amersfoortse hoeven werkgevers hun mensen nooit langer te missen dan nodig is. Je moet in sommige gevallen vrij geconcentreerd luisteren om de spot te kunnen volgen. Hoe leuk is de volgende: een werknemer belt zeer ‘ongemakkelijk’ met zijn bedrijf en laat weten dat de dokter als diagnose ‘burn-out’ heeft vastgesteld. De vrouw die het telefoontje heeft aangenomen, spreekt als vrees uit dat het wel even kan duren voordat de man weer op het werk verschijnt. “Ja, dat zal wel eens pas morgen kunnen worden”, reageert de patiënt. = = = = Kader
Euro RSCG: mensen zijn
zorgverzekeraars een beetje zat
De ziektekostenverzekeraars behoren momenteel niet tot de meest favoriete merken in de financiële dienstverlening. Na alle overstapcampagnes van het afgelopen jaar heeft de consument kennelijk zijn buik vol van deze categorie. Dit is naar voren gekomen uit het zogeheten Brand Momentum-onderzoek van Euro RSCG, dat vorige week is gepubliceerd in het decembernummer van het Tijdschrift voor Marketing.
Menzis, in de april-meting nog koploper in dit marktsegment met een ‘Netto Momentum’ van 28,7%, is in september gedaald naar de tweede plaats met een score van 16,4%, achter CZ, die terugging van 24,0 naar 19,2%. Univé daalde van 15,2 naar 14,0%. Een van de weinige stijgers onder de zorgverzekeraars is Agis. In april kwam dit merk echter zo laag uit (-22,5%), dat ieder nieuws wel goed nieuws moest zijn. Agis bungelt nu met -11,5% onderaan de lijst met getoetste zorgverzekeraars (maar scoorde toch nog beter dan algemene verzekeraars als RVS en Allianz die op respectievelijk -12,0 en -14,2% uitkwamen.
Begin september ondervroeg Euro RSCG’s onderzoekspartner Survey Sampling International opnieuw 2.000 respondenten in de leeftijd van 15 t/m 65 jaar. De respondenten in deze representatieve steekproef worden geconfronteerd met een groot aantal merken. Per merk kunnen zij aangeven of dit in hun ogen ‘terrein gewonnen’ of ‘terrein verloren’ heeft, of dat het ‘hetzelfde gebleven’ is. Een laatste antwoordmogelijkheid is ‘geen mening’.
De actuele kracht van een merk, althans volgens de respondenten, wordt uitgedrukt in het Netto Momentum. Dit ‘rapportcijfer’ wordt berekend door het percentage respondenten dat van mening is dat het merk terrein verloren heeft, af te trekken van het percentage respondenten dat het merk juist terrein heeft zien winnen.

Reageer op dit artikel