nieuws

Zelftest WFD in april van start

Archief

De zelftest (self-assessment) voor de Wet Financiële Dienstverlening (WFD) gaat uiterlijk in april van start. “De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang en de eerste vragen zullen in maart op de website gepubliceerd worden”, aldus Kees Scholtes, directeur Stichting Financiële Dienstverlening (STFD).

Na het verwerken van de vergunningaanvragen, 11.000 in getal, is de eerstvolgende majeure stap van de stichting het op poten zetten van het zogeheten self-assessment. Deze zelftest is onderdeel van het doorlopend toezicht op de verzekeringsbranche en deelnemers aan de stichting onderwerpen zich aan deze test.
Korting vervalt
“Maar eerst moeten er ten aanzien van de vergunningaanvragen nog drie slagen gemaakt worden”, zegt Scholtes. “Doordat we tussentijds de procedure hebben gewijzigd, moet de AFM nu eerst zijn bestand ontdubbelen. Dan wordt het vergeleken met het bestand van de stichting en vervolgens moet de AFM een brief uitsturen naar die tussenpersonen die op het formulier hebben aangegeven dat ze lid van de stichting zijn of dat willen worden, maar het in werkelijkheid nog niet zijn”, zegt Scholtes.
Het gaat om nog ongeveer duizend tussenpersonen. “Zij moeten de procedure nog afmaken om lid te worden van de stichting. Dat moet wel binnen een bepaalde tijd, anders vervalt de korting die zij via de stichting krijgen.” Scholtes kan nog geen termijn noemen. “Daarover zijn we nog bezig.”
Geen sanering
Scholtes is tevreden met het aantal vergunningen dat uiteindelijk is aangevraagd. “Er zijn weliswaar aantallen van 13.000 gecommuniceerd. Maar ik ben erachter gekomen dat dit soort aantallen op grove schattingen is gebaseerd.” Volgens hem is er in ieder geval geen sprake van een sanering. “Men vergeet ook dat grote bedrijven gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om één vergunning aan te vragen voor al hun kantoren.”
Een voorbeeld daarvan is Aegon-dochter Meeùs. Deze heeft één vergunning aangevraagd, terwijl de groep uit ongeveer 125 kantoren bestaat.

Reageer op dit artikel