nieuws

Zelfstandigen langer binnen pensioenfonds

Archief

Werknemers die een eigen bedrijf starten, mogen onder de nieuwe Pensioenwet langer pensioenrechten opbouwen bij het pensioenfonds van hun laatste werkgever.

Op voorstel van de Bibi de Vries (VVD) en Kees Vendrik (GroenLinks) laat de Tweede Kamer die mogelijkheid wettelijk vastleggen. Op vrijwillige basis kan voortaan nog tien jaar lang, in plaats van de huidige drie jaar, pensioen via de oude werkgever worden opgebouwd.
Daarmee hopen de politici de positie van startende ondernemers de verbeteren. “Veel zelfstandige ondernemers worstelen met hun pensioen en zijn vaak aangewezen op levensverzekeringsmaatschappijen om hun pensioen veilig te stellen”, zegt het duo De Vries/Vendrik. “Waar werknemers kunnen profiteren van de ruime fiscale regels voor pensioenopbouw, kunnen zelfstandigen dat niet”, zo luidt hun motivatie.
De Vries en Vendrik willen verder dat ‘open’ pensioenfondsen voor zelfstandigen dezelfde fiscale voorwaarden krijgen als die nu gelden voor werknemers. “Interesse in dergelijke fondsen is er, blijkens de recente initiatieven van FNV en AVV om zo’n pensioenfonds op te richten.”

Reageer op dit artikel