nieuws

Zeker zeventien captives lid van postenbank DAK

Archief

Bij de coöperatie Dienstverlening AssurantieKantoren (DAK) blijken zeker zeventien kantoren te zijn aangesloten, die (deels) eigendom zijn van een verzekeringsmaatschappij. “Oh, dat verbaast me niets”, is de laconieke reactie van voorzitter Wim Koot.

Die reactie is opmerkelijk, omdat Koot zich altijd nadrukkelijk heeft uitgesproken tegen captives. ‘Deelnemende kantoren mogen geen binding hebben met maatschappijen’, is al jaren één van de eisen voor het lidmaatschap van de postenbank. Strenge ballotage en periodieke controle moeten de ‘onafhankelijkheid’ van de DAK-leden waarborgen.
Een blik op de recente ledenlijst van de coöperatie DAK leert echter dat zeker zeventien kantoren (deels) eigendom zijn van verzekeraars. Zo schuilen er onder de DAK-leden vijf kantoren die volledig in handen zijn van Aegon en vijf kantoren die behoren tot Nationale-Nederlanden. Verder zijn er twee AXA-kantoren bij, twee kantoren waarin Amev een participatie heeft en zijn er drie kantoren die een deel van hun aandelen hebben verkocht aan respectievelijk SNS Reaal, Generali en Delta Lloyd.
Volgens DAK-voorzitter Koot is het ondoenlijk om 1.200 leden te controleren. “Ruim vijftien captives op 1.200 leden: dat kan gebeuren. Maar op het moment dat deze kantoren lid werden van DAK, waren zij nog geen eigendom van een verzekeraar”, is desondanks zijn overtuiging. Koot is benieuwd naar de namen van de door AM geconstateerde captives. “Want we moeten hier iets aan doen. Het lidmaatschap zal worden opgezegd!”

Reageer op dit artikel