nieuws

Zalm wil financieel inzicht consument verbeteren

Archief

Minister Zalm (Financiën) richt eind dit jaar samen met marktpartijen, consumentenorganisaties en andere overheidsinstellingen een Platform op met als doel het financieel inzicht van consumenten te verbeteren.

Zalm wil de consument stimuleren om meer met de eigen financiën aan de slag te gaan en zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. Een en ander blijkt uit de beantwoording van Kamervragen.
De partijen in het Platform zullen zich, als het aan Zalm ligt, richten op zaken als huishoudfinanciën, planning voor de toekomst en het kiezen van financiële producten. “Uit onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat er verbeteringen nodig zijn in het niveau van financiële kennis en vaardigheden van de Engelse consument. Ook in Nederland zal zo’n onderzoek gedaan worden”, aldus Zalm.
Het gebrek aan kennis kan volgens Zalm tot veel problemen leiden. “Er is een grens aan wat de overheid via wetten en regels kan bereiken. Wetgeving werkt alleen als ook de consument bereid is zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen.”
DNB
Toezichthouder DNB stelt in het Kwartaalbericht juni 2006 dat de financiële kennis van de Nederlandse huishoudens beperkt is. Dit zou zijn gebleken uit een enquête vorig jaar onder Nederlandse burgers. “Vijf eenvoudige vragen over rente en inflatie werden door slechts 40% van de ondervraagden juist beantwoord, terwijl op een achttal vervolgvragen over beleggen slechts 20% zeven of meer vragen juist had”, aldus DNB

Reageer op dit artikel