nieuws

Zalm: weigeren lening aan HIV-patiënt niet slim

Archief

Minister Zalm (Financiën) neemt geen maatregelen om tegen te gaan dat geldgevers geen lening willen verstrekken aan seropositieven. “Overheidsingrijpen is niet direct nodig of wenselijk.”

Hij antwoordt dat op Kamervragen van SP-lid Irrgang naar aanleiding van berichten over de werkwijze van Ohra, die een lening weigerde aan een HIV-patiënt. “Het is algemeen bekend dat de levenskansen van HIV-geïnfecteerden door medische ontwikkelingen zijn verbeterd. Het is mogelijk dat financiële dienstverleners de vraag in hoeverre er sprake is van een onacceptabel risico verschillend beoordelen.”
Zalm vindt echter niet dat er in dit geval sprake is van discriminatie als een leningaanvraag wordt afgewezen. “Naarmate de notie dat HIV-patiënten een normale levensverwachting hebben meer ingang vindt, zullen ook financiële dienstverleners geen aanleiding meer hebben om deze groep anders te behandelen. Een aantal banken heeft deze conclusie al getrokken. Een financiële dienstverlener die dat niet doet, snijdt zichzelf af van een belangrijke groep klanten.”

Reageer op dit artikel