nieuws

Zalm brandt zich niet aan ‘elitetarief’ Legal

Archief

“De overheid rekent het niet tot haar taak, en heeft op grond van Europese richtlijnen ook niet de mogelijkheden, om de premiestelling van verzekeraars direct te beïnvloeden.”

Dat is de kern van de boodschap die minister van Financiën Gerrit Zalm namens het kabinet geeft over de invoering van het ‘rijkentarief’ van Legal & General voor overlijdensrisicoverzekeringen. Aanleiding voor de boodschap zijn vragen van SP-Kamerlid Jan Marijnissen.
“Het Nederlandse toezichtssysteem is gebaseerd op een vrijheid van premiestelling voor verzekeraars”, stelt Zalm in zijn antwoorden. Wel denkt de bewindsman dat verzekeraars bij het toepassen van premiedifferentiatie de consequenties betrekken die dat voor hun imago heeft. “Hierbij kunnen ideeën over maatschappelijk ondernemerschap en solidariteit een rol spelen. Consumenten kunnen in hun keuze voor een bepaalde verzekeraar eveneens dergelijke elementen mee laten wegen. De afkeurende reacties in de verzekeringssector op de actie van Legal & General geven aan dat ook daar het adagium van maatschappelijk ondernemerschap leeft.”
Zalm brandt zich niet aan een uitspraak over wat hij maatschappelijk verantwoord vindt. “De mate van solidariteit wordt uiteindelijk bepaald door de heersende opvatting hierover in de samenleving.” Een ingreep van de overheid hierin is niet te verwachten, zo maakt de minister duidelijk.

Reageer op dit artikel