nieuws

Zalm beraadt zich over maximum kredietvergoeding

Archief

Minister Gerrit Zalm (Financiën) beraadt zich op een aanpassing van het wettelijk vastgelegde maximum voor de kredietvergoeding. Dit maximum, vastgelegd in het Besluit Kredietvergoeding, is nu nog de wettelijke rente plus 17%.  Zalm wil komend najaar over de voorgenomen wijziging een brief naar de Tweede Kamer sturen.

De bewindsman deed zijn aankondiging in een uitvoerig antwoord op vragen van Kamerlid Agnes Kant (SP) over kredietverstrekking door winkels en alle schulddossiers die daaruit (kunnen) voortvloeien. Volgens Zalm hebben kredietkaartverstrekkers als Comfort Card en PrimeLine gezamenlijk meer dan 2,5 miljoen kaarten uitstaan. “Het komt mij dan ook niet vreemd voor dat zij ook vaak voorkomen in dossiers van mensen met problematische schulden”, aldus Zalm. Hij vreest geen toename, omdat winkelkredieten straks volledig gaan vallen onder de werking van de Wet Financiële Diensten (WFD), die dit najaar van kracht zal worden. In de WFD worden onder meer de regels voor kredietreclame aangescherpt en moeten kredietbemiddelaars, waaronder winkels, alle kredietinformatie verstrekken waardoor de klant een zorgvuldige keuze kan maken.

Reageer op dit artikel