nieuws

‘Zaak als pensioen is een fabel’

Archief

Dat de meeste ondernemers hun pensioen (deels) binnen hun eigen zaak opbouwen, is een misverstand, zegt verzekeraar Generali. Uit een onderzoek van TNS Nipo blijkt dat nog geen 30% er zo over denkt.

De enquête (onder 260 ondernemers) wijst tevens uit dat één op de vijf zelfstandigen geen idee heeft hoe ze pensioenvermogen moeten opbouwen. Generali ziet vooral commerciële kansen bij startende ondernemers. Eenderde daarvan heeft geen levensverzekering en 350.000 ondernemers hebben, afgaande op de onderzoeksgegevens, geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov).
Zij die deze polissen wel sluiten, doen dat voor 40% respectievelijk 63% via een tussenpersoon. Een levensverzekering sluit 26% zelf direct bij een verzekeraar en 20% gaat te rade bij een bank. Een aov doet 20% zelf en 17% via een bank. Ondernemers sluiten het eerste jaar van hun bestaan de meeste polissen; de aov (38%) scoort dan het hoogst.
Verder blijkt het onderhoud op lopende verzekeringen te wensen over te laten. Bij 91.000 ondernemers is de pensioen- of arbeidsongeschiktheidsverzekering nooit doorgelicht en bij 127.000 bedrijven is dat de laatste vier jaar niet gedaan. Anderzijds staan de ondernemers niet te trappelen om de verzekerde bedragen te verhogen. Nieuwe medische keuringen, onzekerheid over acceptatie, administratieve rompslomp, de tijdsinvestering, het verstrekken van inkomensgegevens en de bijbehorende premieverhoging vormen tezamen een forse drempel.

Reageer op dit artikel