nieuws

Wrevel om keurmerk Helder Advies

Archief

De tien leden van de vereniging De Andere Tussenpersoon en de negen franchisenemers van De Nieuwe Hypotheken gaan per 1 april het nieuwe keurmerk ‘Helder Advies’ dragen. De Stichting Keurmerk Financiële Dienstverlening (SKFD) betitelt het initiatief in een reactie als “erg verwarrend”.

“Het keurmerk Helder Advies staat voor transparant, helder en onafhankelijk advies”, zegt voorzitter Ab Flipse van De Andere Tussenpersoon. Het keurmerk moet consumenten bij complexe financiële producten inzicht geven in de diensten én verdiensten van een tussenpersoon.
Volgens Flipse voorziet het keurmerk Helder Advies in een behoefte, omdat de steeds verder ingevoerde openheid in beloningsstructuren nog geen garantie geeft op een onafhankelijk advies. “De financieel adviseur dient inkoper voor haar of zijn klant te zijn, geen verkoper voor de banken en verzekeraars.”
Naast de kantoren van De Andere Tussenpersoon en De Nieuwe Hypotheken is er meer belangstelling voor het initiatief, zegt Flipse. Met zo’n dertig kantoren lopen gesprekken, waaronder franchiseketen FDC. Flipse droomt zelfs hardop van de status van keurmerken als Bovag of ANVR.
Niet verhelderend
SKFD-directeur Ron van Kesteren noemt de aanstaande lancering van het keurmerk Helder Advies “erg verwarrend” en “niet erg verhelderend voor de consument”. Volgens hem staat het Keurmerk Financiële Dienstverlening al ruim tien jaar voor helder en onafhankelijk advies. Meer dan vierhonderd kantoren voeren momenteel zo’n keurmerk, dat destijds is opgestart door enkele hypotheekketens, geldverstrekkers en de Vereniging Eigen Huis.
“De kantoren voldoen aan zware kwaliteitseisen, die de stichting periodiek controleert”, zegt Van Kesteren. “Consumenten moeten er vanuit kunnen gaan dat als ze bij een Keurmerk-kantoor naar binnen stappen, deze door de onafhankelijke Stichting Keurmerk Financiële Dienstverlening is gecontroleerd.”
De kwaliteit van de dragers van het keurmerk Helder Advies moet worden gewaarborgd door controles die externen uitvoeren en door mysteryshoppers. “Geen slagers meer die hun eigen vlees keuren”, zo becommentarieert Flipse.
te zijn, geen verkoper voor banken en verzekeraars.”

Reageer op dit artikel