nieuws

Woningwaardeverzekering komt in januari op de markt

Archief

Het Zwitserse Swiss Capital & Guarantee (SCG) gaat vanaf half januari in ons land een product introduceren dat huizenkopers 55% stijging van de woningwaarde garandeert.

Met de Waardevast Wonen Overeenkomst (een overeenkomst naar Zwitsers recht) kan de huiseigenaar de woning na tien jaar voor een vastgesteld bedrag verkopen aan SCG. De koper is overigens vrij om niet te verkopen of om een andere koper te kiezen. Eerder verkopen kan ook, mits de woning in eerste instantie aan SCG wordt aangeboden.
De overeenkomst omvat een woonlasten-aov en overlijdensrisicopolis. Daarvoor wordt gesproken met volmachtbedrijf TBF en Cardif. “We bieden de garantie, de aov- en de overlijdensrisicodekking in één product aan”, zegt Ferdinand Loyen, die in ons land het product in de markt zet. De risico’s worden herverzekerd bij “een grote Zwitserse verzekeringsmaatschappij”. Dat wordt Zurich of Swiss Life.
Er hebben zich volgens Loyen al tal van geïnteresseerde partijen gemeld: “We kunnen het hier met vier man nauwelijks aan. Onder de belangstellenden zijn projectontwikkelaars en hypotheekbemiddelaars.”
Koopsom
Siceg speelt in op een mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, waardoor het risico dat de huizenprijzen dalen, toeneemt. De Vereniging Eigen Huis heeft laten weten bedenkingen te hebben bij het product. “Op basis van de waardeontwikkeling in de laatste tien jaar wordt een woning van twee ton meer waard dan _ 310.000. Ook moet van de winst de jaarlijkse premie worden afgetrokken.”
Loyen vindt het eerste bezwaar niet meer dan logisch: “Bij het sluiten van een verzekering moet je altijd de voorwaarden lezen. Mensen die geen behoefte aan zo’n garantie hebben, moeten de polis gewoon niet sluiten.” De bewering dat er jaarlijks premie wordt betaald, klopt niet, zegt Loyen: “De premie wordt middels een koopsom betaald. Die is netto zo’n _ 1.800.”
Een andere looptijd is, indien gewenst, mogelijk. Op de einddatum van de polis wordt de waarde van de woning bepaald door een taxateur die in onderling overleg wordt aangewezen. Bij gedwongen verkoop betaalt SCG de executiewaarde van de woning plus 20%.

Reageer op dit artikel