nieuws

Wirth geeft zich gewonnen

Archief

Het Duitse distributienetwerk Wirth & Partners heeft met directe ingang de verkoopactiviteiten in ons land gestaakt. “Na een ware lastercampagne heeft de heer A. Wirth besloten zich uit Nederland terug te trekken”, werd maandag bekend gemaakt.

Wirth telde in ons land nog tussen de 150 en 200 medewerkers (eind vorig jaar nog bijna 1.000), die allen zijn ontslagen, met uitzondering van 5 binnendienstmedewerkers, die de bestaande portefeuille van 20.000 levenpolissen zullen blijven beheren.
Volgens H. Hanneman, directeur van de administratieve organisatie, heeft Wirth er alles aan gedaan om zijn Nederlandse bedrijf overeind te houden. Sinds 1 februari kon het in Heerlen gevestigde bedrijf geen posten meer onderbrengen bij Falcon Leven (Amev), de enige maatschappij waarvan Wirth in ons land polissen kon verkopen. Falcon had de samenwerking met Wirth beëindigd, nadat door de NBvA en NVA grote druk was uitgeoefend op Amev, omdat die samenwerking niet te rijmen zou zijn met het imago van Amev als tussenpersoonvriendelijke intermediarmaatschappij. Tot en met juni heeft Wirth de salarissen doorbetaald. Naar verluidt was daar maandelijks een bedrag van ongeveer f 1 mln mee gemoeid.
Volgens Hanneman was hij zelfs bereid om voor de brede kritiek op de netwerk-organisatie te buigen en deze om te zetten in een loondienstbedrijf. Maar die bereidheid was niet voldoende om agentschappen van maatschappijen toegezegd te krijgen.
Starlight Leven
Wirth is als mede-initiatiefnemer ook betrokken bij de oprichting van een nieuwe verzekeringmaatschappij, Starlight Leven, die met het intermediair wil gaan werken.
Bij de daadwerkelijke start, die inmiddels is uitgesteld tot september/oktober dit jaar, zal Wirth volgens plan zijn huidige meerderheidsbelang terugbrengen tot een belang van minder dan 10%. Algemeen directeur P.C. Slijpen van Starlight Leven zegt, dat het uitstel het gevolg is van vertraging in zowel de NV-procedure als in de automatisering. Over het stoppen van Wirths distributienetwerk zegt hij desgevraagd: “Wij zullen bepaalde kwaliteitswaarborgen bij de verkoop van onze produkten verlangen, en we hadden onder die condities zeker met een bedrijf als Wirth & Partners zaken willen doen”, aldus Slijpen.

Reageer op dit artikel