nieuws

Wijziging rechtsvorm onder WFD wordt goedkoper

Archief

De kosten voor een wijziging van de rechtsvorm van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap onder de Wet Financiële Dienstverlening (WFD) zijn door minister Zalm (Financiën) vastgesteld op _ 125.

De vergunningen die de Autoriteit Financiële Markten verstrekt, zijn persoonsgebonden. Als een tussenpersoon zijn rechtsvorm wijzigt van een eenmanszaak in een besloten vennootschap dan moet voor deze BV een nieuwe vergunning worden aangevraagd en moet de oude worden ingetrokken.
De AFM moet de besloten vennootschap toetsen aan de vergunningvereisten. “Ook als zich verder geen inhoudelijke of personele wijzigingen voordoen, zal de AFM dat pas kunnen vaststellen aan de hand van nader onderzoek”, aldus Zalm in zijn beantwoording van schriftelijke kamervragen over de WFD.
“De AFM zal dus in ieder geval tijd moeten besteden aan de behandeling van de vergunningaanvraag, hoe minimaal de wijzigingen ook zijn. Omdat gemiddeld genomen de werkzaamheden verbonden aan de behandeling van een vergunningaanvraag die samenhangt met een wijziging van de rechtsvorm, substantieel geringer zijn dan bij een reguliere vergunningaanvraag, ben ik bereid dat bedrag aan te passen”, aldus Zalm.
Het tarief is vastgesteld op _ 125. Dit bedrag is hetzelfde als voor de behandeling van verzoeken tot uitbreiding of wijziging van een bestaande vergunning. Normaal kost een vergunning _ 440 en _ 340 als de vergunning wordt aangevraagd via de Stichting Financiële Dienstverlening (STFD).

Reageer op dit artikel