nieuws

Wijffels: ‘Beperking aftrek hypotheekrente onuitvoerbaar’

Archief

Volgens Rabo-voorzitter Herman Wijffels is een beperking van de fiscale aftrek op hypotheken politieke zelfmoord.

Hiermee reageerde Wijffels op uitlatingen in Den Haag over een eventuele beperking van de rente-aftrek op hypotheken. Volgens de Rabo-topman is een ‘verslechtering’ van de bestaande regeling politiek onuitvoerbaar. “Zelfs als er belastingwijzigingen worden doorgevoerd, acht ik het onwaarschijnlijk dat de fiscale kosten wezenlijk zullen verslechteren.” De macht van de huizenbezitters is volgens Wijffels zo groot dat het voor een politicus zelfmoord is om de regeling te willen veranderen. “Steeds meer mensen beschouwen een eigen huis als instrument voor vermogensvorming.<211
Uitzondering
Door de forse groei van het aantal nieuwe hypotheken vorig jaar (547.000) neemt het bedrag dat met de aftrek gemoeid is, logischerwijs ook toe. Dit jaar zal het door alle belastingbetalers opgevoerde bedrag ruimschoots de f 25 mld passeren. Dit komt neer op een verdubbeling in tien jaar tijd.
Tweede-Kamerlid Jeekel (D66) pleitte er onlangs voor om de discussie over de rente-aftrek op hypotheken op te nemen in het nieuwe belastingstelsel, waar minister Zalm en staatssecreatris Vermeend van Financiën aan werken. Een reden voor Jeekel om de regeling te herzien, is de Europese harmonisatie. “De uitzonderingssituatie die Nederland inneemt met zijn hypotheekaftrek maakt duidelijk dat er wat zal moeten gebeuren” aldus het Kamerlid.

Reageer op dit artikel