nieuws

WFD in Tweede Kamer: over de tango en rekenende Britten

Archief

WFD in Tweede Kamer: over de tango en rekenende Britten

De behandeling van een wetsontwerp is een serieuze aangelegenheid, maar dat hoeft niet te betekenen dat er tussen de bedrijven door niet gelachen kan worden. Dat bleek maar weer eens tijdens de (in totaal) bijna vier uur durende plenaire behandeling van het ontwerp van de Wet Financiële Dienstverlening in de Tweede Kamer.
Het eerste deel speelde zich af op dinsdagavond 14 september. Vanaf 20.00 uur richtten de woordvoerders van de diverse partijen zich tot minister Zalm. “Volgens mij wordt dit de tweede achtereenvolgende mooie avond voor de minister van Financiën”, zo opende woordvoerster Myra Koomen van de CDA-fractie de rij. Zij doelde daarmee op de filmpremière van de voorafgaande maandagavond waarover alom foto’s verschenen van minister Zalm, gearmd lopend met de populaire actrice Katja Schuurman. Dat Zalm in de film ‘Cool’ een rolletje speelt als bankdirecteur, geeft aan dat de bewindsman wel te porren is voor een verzetje.
Dat komt ook duidelijk naar voren als Zalm in de Kamer het woord voert. Herhaaldelijk kan hij zich amper bedwingen om kwinkslagen te maken, waarbij niet zelden de binnenpretjes zijn spraak belemmeren.
Frits Krom
Diverse sprekers haakten in op de eerder die dag bekend geworden uitspraak van de Reclame Code Commissie over de tv-reclame met Frits Bom in de rol van de Leningman. Deze spots moeten van de buis omdat DSB/Becam zich schuldig zouden maken aan misleiding op grond van het vertrouwen dat Bom in vroeger dagen bij de consument heeft opgebouwd.
Kees Vendrik (Groen Links) had begrepen dat er al nieuwe spots waren opgenomen, waarin Bom niet meer als Leningman figureert. “Het is echt belachelijk als dat kan.” Hij vervolgde sarcastisch: “Wij hebben het in dit land kennelijk zo georganiseerd dat deze man onder een andere titel – ‘Frits Krom’, laten wij het zo maar even noemen – maar met hetzelfde gezicht, dezelfde uitstraling en dezelfde vertrouwdheid die hij door zijn vorige functies zeker bij oudere kijkers oproept, gewoon kan doorgaan met het figureren in dit soort dubieuze reclames. Ik vind dat onbestaanbaar”.
Kamervoorzitter Weisglas brak even in: “Ik wil opmerken dat ik het niet zo chic vind als u namen gaat ‘vergrappen’ van personen die zelf niet het woord hebben in een debat hier”. Vendrik: “Daar hebt u gelijk in, net zoals ik het niet zo chic vind dat dit soort types op de tv verschijnt in dit soort reclames. Dat zeg ik er in alle eerlijkheid bij. Ik erger mij daar wild van, maar mijn excuses als ik hiermee een belangrijke regel van dit huis heb overtreden; dat heb ik niet willen doen”.
Dat het fractielid van Groen Links van woordspelingen houdt, kwam ook naar voren bij zijn ondersteuning van het pleidooi voor het bundelen van de diverse geschillencommissies in de financiële dienstverlening. “Wij hebben behoefte aan één centrale Autoriteit Financiële Ellende.”
Wie heeft leiding?
Vendrik bleef op dreef: “Ik las ergens een interview met de heer Theo Harms, een ambtenaar van het ministerie van Financiën. Hij heeft gezegd: ‘Dit wetsvoorstel is eigenlijk een soort tango met de markt’.” Vendrik maakte duidelijk dat hij zelf ook de tango heeft beoefend “en ik weet dus uit ervaring dat het heel belangrijk is wie de leiding heeft” (…) “Het wetsvoorstel heeft toch een wat wonderlijke geschiedenis en wij zitten nu te wachten op een besluit dat ergens in een poldermodel schijnt te verdrinken. Daarom vraag ik de minister van Financiën wie nu eigenlijk de leiding heeft?”
Dat antwoord kwam op donderdagmiddag in zijn reacties op de ‘eerste termijn’ door Zalm. Hij benutte de door Vendrik geboden kans voor open doel op simpele wijze. “Ik heb vroeger dansles gehad en toen heb ik ook de tango geleerd. Ik wil dus graag de leiding houden. Soms doet de AFM ook nog een beetje mee met die dans. Bij de tango bestaat geen triootje, maar alle vergelijkingen gaan nu eenmaal een keer mank.”
Rekenen
Nog even terug naar dinsdagavond. Meergenoemde Vendrik kwam op de proppen met een hem aangereikt rapportje van de Engelse toezichthouder FSA, die heeft berekend dat 25% van het Britse publiek geen eenvoudige rekensom kan maken en dus het meest eenvoudige financiële product niet kan narekenen. “Ik heb geen reden te veronderstellen dat het Nederlandse publiek slimmer is dan het Engelse. Dit betekent dat 25% van de Nederlandse consumenten niet in staat is om zelfstandig op basis van een eenvoudige rekensom een oordeel te vellen of een financieel product bij hem of haar past.”
Kamervoorzitter Weisglas gaf Vendrik na zijn uitvoerige betoog een subtiele terechtwijzing. “Ik zit nog even na te denken over dat rekenen van die Engelsen en die Nederlanders. Ik begrijp goed wat de heer Vendrik daarmee bedoelt nu hij dertig minuten heeft gesproken, terwijl hij tien minuten spreektijd heeft opgegeven.”
Nominatie Wiegel Kwakzalverprijs
Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), is genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2004. Dat is een prijs voor instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding van de kwakzalverij in Nederland. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft acht kandidaten bekendgemaakt. Wiegel is genomineerd omdat ZN zich volgens de vereniging schuldig maakt aan koppelverkoop. Nu er steeds meer vergoedingen uit het basisverzekeringspakket worden geschrapt, moeten veel mensen zich bijverzekeren. “In deze aanvullende verzekering worden nog altijd ook kwakzalverijen als homeopathie en acupunctuur opgenomen.” De prijs wordt zaterdag 23 oktober in Amsterdam uitgereikt.
Volop jacht op Gouden Loeki
Er zijn alweer twee verzekeringsreclames op jacht naar een nominatie voor de Gouden Loeki 2004. Momenteel kunnen bezoekers van www.ster.nl een keuze maken uit de top-10 van augustus. De top-drie van elke maand wordt toegevoegd aan de nominatielijst voor de Gouden Loeki.
Over augustus dingen mee: de waterende astronaut van Ohra en de persiflages-spot van Fundum met Peer ‘bommetje’ Mancini. In de periode december t/m juli zijn er al acht spots uit onze branche op de nominatielijst gekomen. In chronologische volgorde zijn dat: Fortis (Boerderij te koop), Univé (Vlieg), Aegon (Dirigent), Ohra (Incheckbalie), Interpolis (Raampje tik), Centraal Beheer (Schoonmaaksters), Delta Lloyd (Booming Car) en Fortis (Ruud Gullit).
Duitse vrouwen flirten graag met verzekeringsman
Meer dan 15% van de Duitse vrouwen tussen 18 en 50 jaar worden in verzekeringsvraagstukken liever geadviseerd door een mannelijke dan door een vrouwelijke assurantieadviseur. Het motief: de flirtfactor is bij mannen hoger. Dit meldt het septembernummer van het Versicherungsmagazin, dat zich baseert op een onderzoek van Delta Lloyd in Wiesbaden.
In de leeftijdscategorie van 18 en 25 jaar geldt de uitgesproken mannen-voorkeur voor 25% van de ondervraagde dames. Bij studentes is dit zelfs 44%. Huisvrouwen zouden niet verlegen zitten om een flirt met de verzekeringsman. Toch heeft 90% van hen om andere redenen voorkeur voor een mannelijke tussenpersoon.
Delta Lloyd met 7.500 pk naar titel
Het door Delta Lloyd gesponsorde tractorpulling-team, Simply Irresistible, is afgelopen maand Europees kampioen geworden in de ‘koningsklasse’. Dat gebeurde in het Duitse Fuchtorf. “Speciaal voor deze wedstrijd hebben we de vijf Chevrolet V8 motoren scherper afgesteld. Hierdoor hebben we het vermogen van de trekker kunnen opvoeren van 7.000 tot zo’n 7.500 pk”, ronkt teamlid Johannes Post. = = = = = = = VIJFDE KOLOM De Leningman heeft geen krediet meer.

Reageer op dit artikel