nieuws

WEW claimt miljoenen bij 68 ‘foute’ woningtaxateurs

Archief

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dient tegen 68 taxateurs een klacht in bij de brancheverenigingen van makelaars en taxateurs. Zij hebben woningen met opzet te hoog getaxeerd, vindt het WEW.

De uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie heeft een jaar geleden 629 verdachte woningtaxaties van in totaal 346 taxateurs ter beoordeling voorgelegd aan brancheverenigingen NVM, VBO, LMV, RVT. Het gaat om woningen die met verlies zijn verkocht tussen 2003 en 2006. “Het betreft taxatierapporten waarin de destijds opgegeven waarde van de woning hoger is dan de huidige waarde die blijkt uit een actueel taxatierapport dat is opgesteld bij de gedwongen verkoop van de woning.”
Uiteindelijk zijn 159 rapporten van in totaal 68 taxateurs door de verenigingen als klachtwaardig bestempeld. Dat is een kwart van alle voorgelegde taxaties. De RVT heeft naar verhouding de meeste klachtwaardige rapporten opgeleverd: 55% van de voorgelegde taxaties. In totaal heeft 20% van de betrokken taxateurs één of meer klachtwaardige taxaties uitgevoerd.
Verhalen
“Wij hebben in verband met deze klachtwaardige rapporten in totaal ruim _ 4 mln extra schade geleden. Wij zullen deze taxateurs hiervoor aansprakelijk stellen en de schade op hen verhalen”, aldus het WEW. Bijna driekwart van de klachten betreft taxaties in Rotterdam (62%) en Den Haag (11%).
Bij de rapporten die als niet klachtwaardig zijn beoordeeld, stellen de brancheorganisaties dat de waardedaling het gevolg is van verwaarlozing of een dalende woningwaarde in de buurt. Er worden nog 950 taxatierapporten bekeken met betrekking tot gedwongen verkopen met verlies die vorig jaar hebben plaatsgevonden.
Garantiefonds
Het WEW heeft aanbevelingen gedaan aan de organisaties, waarmee de kwaliteit van taxaties moet verbeteren. Zo pleit de NHG-verstrekker voor het samenvoegen van de twee certificeringsorganisaties VastgoedCert en SCV, het centraal aanbesteden, registreren en toetsen van taxatierapporten en het uitsluitend uitvoeren van taxaties in opdracht van de hypotheekverstrekker. Verder zou er een garantiefonds moeten komen dat uitkeert bij een aantoonbaar foute taxatie.

Reageer op dit artikel