nieuws

Werknemers weinig happig op zelf beleggen van pensioengeld

Archief

De meeste werknemers zien er weinig heil in om zelf zorg te dragen voor de opbouw van hun gespaarde pensioenvermogens. Een pensioenregeling op basis van beschikbare premie wordt door 83% van de hand gewezen.

Een onderzoek van Zwitserleven, uitgevoerd door TNS Nipo, leert dat werknemers sowieso weinig interesse in pensioen hebben. Tweederde verdiept zich niet in de informatie die ze over hun pensioen ontvangen. Zo’n 70% vertrouwt er volledig op dat het eigen pensioenfonds de ingelegde pensioengelden goed belegt. Waarin die gelden worden belegd, zal viervijfde een zorg zijn.
Een derde heeft er geen idee van, of de kas genoeg gevuld is om aan alle verplichtingen te voldoen. De werkgevers moeten de fondsen maar aansturen, al denkt 40% van de werknemers dat hun eigen baas daarvoor onvoldoende verstand van pensioen heeft. Zelf een fonds aansturen, ziet slechts een kleine minderheid (8%) van de werknemers zitten.
Bijna de helft van de ondervraagden kent de aard van de eigen pensioenregeling (eindloon, middelloon of zonder gegarandeerde uitkeringshoogte) niet. Een grote meerderheid (83%) wil dus niet zelf verantwoordelijk zijn voor de beleggingen. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank heeft 3,6% van alle werknemers nu een beschikbare premieregeling, tegen 0,2% rond de eeuwwisseling.

Reageer op dit artikel