nieuws

Werknemers niet bekend met WIA

Archief

Werknemers zijn nauwelijks geïnformeerd door hun werkgever over de gevolgen van de nieuwe wet WIA, zo blijkt uit een onderzoek van Ohra.

Werknemers schrikken vooral van de financiële en maatschappelijke gevolgen die de nieuwe wet met zich meebrengt. Bijna 45% van de ondervraagden verwacht dat de eigen werkgever niet thuis geeft als er iets mis gaat, en ziet op tegen de druk in geval van gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid om koste wat het kost werk te krijgen, aldus het onderzoek.
Hoewel het merendeel van de ondervraagden de uitgangspunten van de WIA, werken naar vermogen, niet ter discussie stelt, denkt de groep wel dat de nieuwe WIA vooral voor de zwakkeren in de maatschappij nauwelijks dekking biedt. Vanuit het MKB komen vooral geluiden dat de optie voor ‘vervangend werk’ één grote ‘farce’ is, zo blijkt uit het onderzoek.
De meeste ondervraagden zijn verder van mening dat het informeren over de consequenties van de WIA de taak is van de werkgever. Iets minder dan de helft van de ondervraagde werknemers verwacht ook een voorstel van de werkgever te krijgen voor een verzekering tegen de financiële gevolgen van inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid. Slechts een minderheid is bereid zelf op zoek te gaan naar een verzekeringsoplossing.
Verbaasd
Ohra is enigszins verbaasd over de angst bij werknemers. “We moeten met werkgevers bekijken hoe we hun nog beter kunnen helpen bij de voorlichting van werknemers. In de praktijk zijn er namelijk wel veel passende oplossingen voor reïntegratie die de ‘geest’ van de WIA eerbiedigen. Verder is het blijkbaar onvoldoende duidelijk dat bij arbeidsongeschiktheid een financiële achteruitgang goed te repareren is.”

Reageer op dit artikel