nieuws

Werknemers kiezen niet altijd voor zorgcollectiveit van de baas

Archief

Alhoewel vrijwel alle werkgevers met meer dan twintig werknemers voor hun personeel een zorgcollectiveit hebben gesloten, valt de deelname door de werknemers tegen. Slechts in 8% van de collectiviteiten nemen alle werknemers deel.

Dit blijkt uit een tussentijdse editie vande Zorg- en inkomensmonitor van het adviesbureau MarketConcern. “Gemiddeld is de participatie 55%, wat inhoudt dat de werknemers toch kiezen voor hun traditionele verzekeraar of die van hun partner. De premiehoogte is een doorslaggevende factor bij deze keuze”, stelt Erik Visser, directeur van MarketConcern.
Om aan de behoefte van werknemers tegemoet te komen, heeft daarom een kwart van de werkgevers inmiddels een tweede of derde verzekeraar gecontracteerd, meestal de traditionele verzekeraar in de regio. Uit het onderzoek blijkt verder dat 85% van de werkgevers niet van plan is om dit jaar weer te gaan shoppen. “Men blijft dus bij de keuze die men eind vorig jaar maakte, omdat men tevreden is over de prestaties tot nu toe. Men waardeert de zorgverzekeraars gemiddeld met een 7,2, wat voor dit soort producten een hoge score is”, aldus Visser.
Premiestijging
“Als de premies voor 2007 echter te veel omhoog gaan, heroverweegt een substantieel deel van de werkgevers wel of ze van verzekeraar gaan veranderen. Op deze wijze gaat de marktwerking dus een rol spelen zoals bedoeld in de beheersing van de zorgkosten. Omdat zorgverzekeraars hun marge dan zullen proberen te realiseren in een strakkere zorginkoop. Met andere woorden: er komt druk op de reguliere zorg om efficiënter te produceren”, aldus Visser.
Hij constateert verder dat er een beweging is naar een ander soort collectiviteit. “Regionale bedrijven en regionale zorgaanbieders zoeken elkaar op en stellen een pakket van eisen samen. Daar wordt vervolgens een verzekeraar bij gezocht. Op die manier krijg je regionale zorgcollectiviteiten”, aldus Visser.

Reageer op dit artikel