nieuws

Werkgevers willen geen ‘afvoerputje’ zijn

Archief

De werkgevers draaien straks op de helft van alle ziektekosten, maar krijgen daar niets voor terug. Dit stelt Jacques Schraven, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Schraven is er voorstander van dat het ziektekostenstelsel op de schop gaat, maar is het niet eens met de huidige plannen. In Forum, het magazine van VNO-NCW (nr 21, 4 november) schrijft hij dat “het steekt dat het kabinet de werkgevers via een verplichte wettelijke bijdrage de helft van de nieuwe zorgverzekering en van alle toekomstige kostenverhogingen wil laten betalen”. “Op dit moment is de werkgeversbijdrage aan particuliere verzekeringen nog vrijwillig, waardoor ondernemingen op het scherpst van de snede met verzekeraars kunnen onderhandelen over prijs en kwaliteit.”
“Als dat verdwijnt”, schrijft Schraven, doelend op de geringe invloed op de kosten mogelijkheden om voor werkgeverscollectiviteiten, “kunnen werkgevers straks slechts de rekening via een blanco cheque betalen zonder dat ze daarvoor iets voor hun werknemers kunnen bedingen”. “Zo worden ze het afvoerputje van oncontroleerbare kostenstijgingen en dat is niet acceptabel.” Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Reageer op dit artikel