nieuws

Wereldprimeur in watersport: garantie- verzekering voor tweedehands

Archief

jachten

De boten die te koop liggen in de haven van jachtmakelaardij ‘Het Wakend Oog’ te Lemmer zijn sinds kort voorzien van een garantie-sticker. Op het eerste gezicht lijkt het weinig spectaculair, maar we hebben hier te maken met een heuse wereldprimeur: tweedehands jachten met een aankoopgarantieverzekering.
In een voorlopig exclusieve samenwerking met de ANWB en diens verzekeringsdochter UVM brengt het assurantiekantoor van jachtmakelaardij Het Wakend Oog (HWO) een aankoopgarantieverzekering voor tweedehands jachten op de markt. Initiatiefnemer HWO heeft alleen voor de komende zomer exclusiviteit bij UVM weten af te dwingen. Andere door HWO benaderde verzekeraars, waaronder Avéro en de onderlinge Vereniging Noord Nederland, zagen in een eerder stadium af van de mogelijkheid om risicodrager te worden.
ANWB-expertise
Kopers van een gebruikt jacht kunnen zich in Lemmer voor een gering bedrag verzekeren tegen alle verborgen gebreken aan en in het schip voor een periode van 1 of 2 jaar, afhankelijk van de leeftijd van het schip. De premie bedraagt 4 promille voor 1 jaar dekking bij schepen ouder dan 5 jaar en 7 promille voor 2 jaar dekking bij schepen jonger dan 5 jaar. Voorwaarde voor acceptatie is een expertise door een ANWB-expert, waarvan de kosten (inclusief takelen f 1.500) eveneens betaald dienen te worden door de koper. De bij de expertise behorende rapportage gebeurt direct na de inspectie van het schip. Naar verwachting zullen de experts voor deze nieuwe verzekering op jaarbasis 500 jachten voor HWO gaan keuren.
Nederland is een van de weinige landen waar een levendige handel bestaat in tweedehands pleziervaartuigen. Tot voor kort bestond er alleen de mogelijkheid om een (kortlopende) garantie te krijgen op nieuwe schepen. Hierdoor liepen onverwachte problemen met een zojuist aangeschaft tweedehands jacht meestal uit op een claim aan het adres van de verkoper.
Rot teakdek
“Voor de meeste van onze klanten betekent de aanschaf van een pleziervaartuig een forse investering. De gemiddelde prijs van een tweedehands jacht bedraagt altijd nog zo’n f 120.000. Zelfs indien je over een aanzienlijk salaris of vermogen beschikt, is het bijzonder onaangenaam wanneer een jaar na de koop bijvoorbeeld blijkt dat het teakdek wegens rot vervangen moet worden. Een nieuw dek kost namelijk toch al gauw zo’n f 50.000”, zegt mr M. van Oostveen, van het assurantiekantoor van HWO.
De nieuwe garantieverzekering is opgenomen in een HWO-zekerheidsplan, dat desgewenst uitgebreid kan worden met een teboekstelling, overschrijving van de zendmachtiging en een jachtverzekering. De garantieverzekering wordt eind mei aan de consument gepresenteerd via de uitgave ‘Logboek’, het huismagazine van HWO met een oplage van 20.000 exemplaren.
Een sticker wijst aspirant-kopers op de aankoopgarantieverzekering.

Reageer op dit artikel