nieuws

Welke krijgt Telegraaf-tapes niet Inkoopcombinatie Welke heeft

Archief

een kort geding tegen De Telegraaf verloren

Welke wilde onder meer de geluidsbanden horen op basis waarvan het dagblad had bericht over de aangifte tegen een directeur. Op de opnames is te horen hoe een directielid opdracht geeft tot mishandeling van een medeaandeelhouder en diefstal van diens auto. Bij de politie in Hoorn is door meerdere personen aangifte gedaan tegen meerdere directieleden wegens onder meer bedreiding; de zaak is nog niet in handen gegeven van het Openbaar Ministerie (OM). “In deze zaak is het bedrijf Welke op dit moment geen onderwerp van onderzoek”, benadrukt het OM in Alkmaar. Welke wilde met het kort geding afdwingen dat De Telegraaf de banden zou afstaan aan de inkoopcombinatie, die stelt dat er met de opnames is geknoeid. Tevens eiste Welke rectificatie van de bewuste publicatie en een schadevergoeding. Alle eisen zijn door de rechter verworpen. Bij de zitting las de advocaat van De Telegraaf enkele passages uit het opgenomen gesprek voor. Daarin wordt onder meer gezegd: “Hij moet wat druk hebben. Er moet wat gebeuren. Hij heeft een Volvo (…), die moet effe weg. (…) Weet je wat ik ga zeggen als ze me bellen: die jongen heeft geldproblemen, hij heeft het in scène gezet.” Volgens de opname zou geweld niet worden geschuwd: “Het kan zijn dat hij bij mij voor de deur komt. Laat maar komen (…). Als hij klapjes moet hebben, is dat ook nog te regelen? Als ik bel, moet dat wel binnen 24 uur.” Welke stelt zelf ook een band in bezit te hebben; die zou echter zijn gemanipuleerd.

Reageer op dit artikel