nieuws

Weinig oldtimer-polissen krijgen Fehac-keurmerk

Archief

Slechts éénderde van de oldtimerverzekeringen voldoet aan de eisen die de Federatie van Historische Automobielclubs (Fehac) stelt voor het verkrijgen van het ‘Fehac-productadvies’.

Welgeteld vijf van de vijftien onderzochte aanbieders kunnen het ‘Fehac-productadvies 1999’ gaan toepassen in commerciële uitingen. Drie van de vijf onderscheiden aanbieders zijn gespecialiseerde tussenpersonen.
De goedgekeurde polissen zijn afkomstig van: Van den Berg Assurantiën (MG-polis), Wiggersgroep (NHL), TVM, Europeesche en Herasto (L&L)..
Geringe respons
Een jaar geleden schreef de federatie van automobielclubs 26 verzekeraars en tussenpersonen aan met een vragenlijst. Insteek van de federatie was om de oldtimer-polissen te toetsen aan een zestal basis-eisen. Slechts vijftien van de aangeschreven bedrijven stuurden de vragenlijst daadwerkelijk ingevuld retour. Multibranche-verzekeraars als NN en DeltaLloyd meldden geen interesse te hebben. Gezien de geringe respons stelt de federatie dat er met de goedgekeurde polissen geen volledig beeld wordt gegeven van de oldtimer-verzekeringsmarkt.
Ook is in het onderzoek bewust niet aan premievergelijking gedaan. “We laten het aan de consument over om zijn keus te maken op basis van de door hem gewenste prijs-kwaliteitverhouding”, aldus de Fehac. Wel moeten de onderzoeksresultaten de leden aan de hand van belangrijke criteria een leidraad geven om tot een bewuste verzekeringskeus te komen.
Niet eenvoudig
Dat de uitslag van de enquête pas een jaar na dato bekend wordt gemaakt, geeft aan dat de beoordeling van de producten aan de hand van de vragenlijsten geen eenvoudige opgave was. Verzekeraars hielden bij de beantwoording vaak ‘een slag om de arm’, gaven ‘rekbare’ antwoorden in de zin dat het antwoord afhankelijk was van de omstandigheden van het (schade)geval. Aangezien het onderzoek gebaseerd is op informatie uit 1999, meldt de Fehac dat bepaalde voorwaarden inmiddels gewijzigd kunnen zijn.
Een goede oldtimer-polis stelt volgens de Fehac in de voorwaarden onder meer geen leeftijdsgrenzen, eist niet dat de reguliere auto bij dezelfde verzekeraar wordt ondergebracht, biedt keuzevrijheid voor wat betreft de plaats van het schadeherstel, geeft een ruimhartige dekking voor te reproduceren onderdelen en stelt geen dekkingsbeperkingen voor rally’s en snelheidsritten.
Te magertjes in de ogen van Fehac werden bevonden de oldtimer-polissen van respectievelijk Aegon, Amazon (Volvo), De Amersfoortse, AXA, Erasmus, De Goudse, London & Lancashire, NovioPolis (Kravag), Reaal en Royal & Sun Alliance.
Ruzies
Oldtimer-polissen houden binnen de Fehac al enkele jaren de gemoederen bezig. Eerst wilde de organisatie een eigen onderlinge oprichten, hetgeen uiteindelijk door ruzies in het bestuur niet doorging.
Vervolgens kwam in 1998 een oldtimer-polis van TVM op de markt (nu mét keurmerk), die in samenwerking met de inmiddels opgestapte Fehac-bestuurders in elkaar was gezet. De oldtimer-organisatie maakte zich daar behoorlijk boos over, aangezien daarbij ten onrechte een samenwerking met de Fehac werd gesuggereerd.
Een goede oldtimer-polis biedt volgens de automobielclubs ook reguliere dekking tijdens een rally.

Reageer op dit artikel