nieuws

Weer minder gestolen voertuigen

Archief

De diefstal van voertuigen met een Nederlands kenteken blijft teruglopen, zo blijkt uit de jongste halfjaarcijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Met name jonge, dure personenauto’s en zware bedrijfsvoertuigen van 0 tot 3 jaar worden steeds minder vaak gestolen. Maatregelen als de installatie van startonderbrekers, peilzenders en ‘tracking & tracing’-systemen blijken vruchten af te werpen.

In de eerste helft van 2005 is het aantal diefstallen van Nederlandse personenauto’s met 20,4% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en kwam uit op 6.853 (8.585). Opvallend daarbij is dat de categorie personenauto’s jonger dan drie jaar een nog sterkere daling te zien geeft. Hier liepen de diefstallen terug van 1.482 in 2004 tot 1.172 dit jaar (-21%).
Ook de diefstal van bedrijfsvoertuigen is in de eerste helft van dit jaar verder afgenomen. Bij de lichte bedrijfswagens (tot 3500 kg) werden 1.501 (1.646) diefstallen gemeld; een daling van 8,8%. Bij de zware bedrijfswagens werden in de eerste zes maanden van 2005 157 gestolen vrachtwagens genoteerd, tegen 209 in dezelfde periode vorig jaar (-24,8%). Met name in de categorie vrachtwagens van 0 tot 3 jaar was sprake van een opvallende daling van maar liefst 70%. 
Van de diefstallen van Nederlands gekentekende voertuigen vindt 1,7% plaats in het buitenland. Polen en België zijn hierbij koplopers, elk met 30 gestolen auto’s tussen januari en juni. In totaal werden er in de eerste zes maanden van 2005 in het buitenland 168 (221) voertuigen gestolen. 
De diefstal van lading uit vrachtwagens dreigt een steeds groter probleem te worden, zowel in Nederland als daarbuiten. Dieven hebben het vooral gemunt op computers, sigaretten en parfum. Volgens transportverzekeraar TVM speelt personeel bij 60% tot 70% van deze berovingen een rol. Politie en justitie moeten daarom prioriteit blijven geven aan preventie en opsporing van gestolen lading, aldus TVM. 

Reageer op dit artikel