nieuws

Website Sterpolis zonder poespas

Archief

Interpolis-dochter Sterpolis beschikt over een website waar de informatie over verzekeringsproducten kort en bondig staat weergegeven. Dit is een verademing vergeleken bij de lappen tekst die je op sommige assurantie-sites aantreft. Wie echter meer informatie wenst, kan zoeken tot-ie een ons weegt.

door Marenna van Reijsen en Joost Steins Bisschop.
Sterpolis
www.sterpolis.nl
Je merkt het al snel bij een bezoek aan de site van Sterpolis. Duidelijk een direct-writer. ‘Weinig Rijden = Weinig Betalen’, zo slogant de site ons tegemoet.
Veel aanbiedingen, veel voordelen en alles in de sfeer van snel beslissen, want “dan profiteert u van de prijskorting”. Op de homepage zien we in een linkerkolom de diverse verzekeringen aangeboden. Onderaan staan drie animaties die uitnodigen om het Sterpolis Autospel, Spaarspel of Reisspel te spelen.
Als we een keuze maken op de homepage, krijgen we pagina’s te zien met consequent aan de linkerkant een invulformulier. Hierin kunnen we naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum kwijt. Onderaan het formulier staat de button ‘Bewaar de gegevens’. Deze informatie wordt opgeslagen op onze lokale pc. Voordeel is dat we op deze manier onze naw-doopceel maar eenmaal hoeven te lichten.
Om een indruk te geven van de uiteenlopende mogelijkheden voor presentaties van verzekeringen op het www, bespreken we allereerst per product de wijze waarop Sterpolis dit aanbiedt op de site.
De producten
Om de homepage worden we geattendeerd op de unieke aanbiedingen voor auto- en reisverzekering. Sterpolis bestaat 45 jaar en biedt de autoverzekering aan met f 45 per jaar jubileumkorting.
Met behulp van Java-applets kunnen we direct berekeningen maken, maar dan moet je wel over de geschikte browser beschikken. Wij hadden problemen met de Netscape Communicator 4.01 versie. In een overzichtelijk formulier kunnen we zelf wijzigingen en variaties aanbrengen in bijvoorbeeld het aantal te rijden kilometers, het aantal jaren no-claim. Vervolgens is direct het resultaat af te lezen. Als we deze gegevens minder vrijblijvend willen maken, kunnen we een schriftelijke offerte aanvragen door een klein formuliertje in te vullen. De offerte volgt per post.
De reisverzekering kunnen we direct afsluiten. Sterpolis geeft een opsomming van de voordelen van deze reisverzekering gevolgd door de button ‘Direct afsluiten’. Die leidt ons naar een pagina waarop we moeten aangeven of we al klant zijn bij Sterpolis (tientje voordeel). Tevens kunnen we Sterpolis direct machtigen om het bedrag van de rekening af te boeken. De polis wordt zo snel mogelijk toegestuurd, tenminste als we worden geaccepteerd en als er betaald is.
De rechtsbijstandsverzekering is ook direct af te sluiten. Na de voordelen te hebben gelezen, kunnen we ook hier via een machtiging het bedrag van ons rekeningnummer laten afschrijven. De polis wordt thuis gestuurd.
Om straks ook ‘van de goede dingen van het leven te kunnen blijven genieten’ biedt Sterpolis twee Pensioen Spaar- en Beleggingsvormen aan. We lezen de voordelen van iedere vorm en krijgen vervolgens de mogelijkheid om een schriftelijke offerte aan te vragen. Ook al geven we ons e-mailadres; dit medium wordt niet gebruikt om ons snel te bereiken.
Bij ‘Sparen’ treffen we dezelfde opzet aan als bij Pensioenen. Voor we verder gaan, worden we bovenaan de pagina eerst verleid om het ‘Spaarspel’ te spelen, en gratis muntdrop te verdienen. Het Spaarspel vraagt, net als de andere spelen, een Shockwave plug-in (aparte software).
‘Studieverzekering’ biedt een pagina met kenmerken van deze verzekering en de mogelijkheid om een brochure aan te vragen.
Ook voor de overlijdensrisicoverzekering geldt dat op de site zeer summier de belangrijkste voordelen op een rijtje staan. Voor meer diepgang biedt de brochure uitkomst.
Sterpolis biedt twee koopsompolissen aan waarvoor we offertes kunnen aanvragen, als we tenminste klant zijn bij Sterpolis. Dan kunnen we volstaan met het invullen van het te storten bedrag en de gewenste einddatum. De persoonlijke offerte zal per post worden toegestuurd. Niet-klanten van Sterpolis kunnen geen offerte aanvragen. Sterpolis verwijst hen naar Rozeker, waar sinds kort de levenactiviteiten plaatsvinden. Voor hen is er een speciale button: ‘nog geen koopsompolis afgesloten, dan boft u’ Dat vragen we ons af, want de gevraagde link blijkt niet te vinden: een lege pagina is het resultaat. Dan rest ons slechts de mogelijkheid om een brochure aan te vragen van Sterpolis.
De gezinsongevallenverzekering geeft het inmiddels vertrouwde rijtje voordelen weer. Ter afsluiting de button om de verzekering direct af te sluiten. We hebben de keuze tussen drie premies per maand, en kunnen Sterpolis weer machtigen om het bedrag van de rekening af te halen. Als we zover zijn, kunnen we geen brochure meer aanvragen, wel weer terug naar de homepage.
De uitvaartverzekering biedt een rijtje voordelen en de mogelijkheid om de brochure aan te vragen. Idem dito voor de spaarverzekering en voor de ziektekostenverzekering.
Conclusie
Recht-toe, recht-aan. Niet praten, maar poetsen. Zoiets moet het devies zijn geweest. Wat de afweging is geweest om drie spelletjes op te nemen is ons onduidelijk.
We kunnen drie verzekeringen direct afsluiten, van vijf een persoonlijke offerte aanvragen en van vijf verzekeringen alleen een brochure aanvragen, inclusief de koopsompolis voor niet-Sterpolisklanten. Klanten kunnen van korting profiteren, trouw wordt bescheiden beloond.
De Internet-klant die terugkomt, wordt herkend, mits hij dit doet vanaf dezelfde pc als de vorige keer; daar zijn immers zijn privé-gegevens opgeslagen. Navigatie en vormgeving zijn voor verbetering vatbaar.
Met groot gereedschap is de site in elkaar gezet. Een beetje een bouwpakket. Een maaltijd, gemaakt met een kookboek waarin wordt geadviseerd om zout en peper met pollepels toe te voegen. Functioneel, ja. Ook hier geldt: een prachtige site om veel ervaring op te doen, de volgende versie van de website van Sterpolis zal een rijpe vrucht zijn.
Marenna van Reijsen en Joost Steins Bisschop zijn werkzaam bij de SPC Group in Den Bosch.
Beoordeling Sterpolis
Vorm
In de navigatie ontdekken we een aantal inconsequenties; op de back-toets van de browser kun je niet vertrouwen, en na het opsturen van een aanvraag kom je niet op een logische pagina terug.
Als we besluiten een verzekering direct af te sluiten, vervalt daarmee de optie om een brochure aan te vragen. Die wordt natuurlijk met de polis meeverstuurd.
Tussen de verzekeringsproducten kunnen we niet switchen, alle verkeer loopt via de homepage. De vormgeving wordt echt ‘krap’ op een klein scherm. Letters plakken tegen de zijkanten aan, het begint er dan bepaald knullig uit te zien.
Inhoud
Kort en bondig, in duidelijke overzichten. Sluit goed aan bij het medium Internet. Echter, als je meer wilt, dan is dat er niet.
Mediumgebruik
Verrast waren we door het vinkje dat al op de aanvraagpagina voor de brochure staat. Hij staat bij het onderwerp dat overeenkomt met de laatst bezochte pagina. Het is een korte-termijngeheugen, alleen de laatste pagina wordt onthouden.
Prikkel
We kunnen bij een aantal verzekeringen direct lezen wat de te betalen premies zijn, iets dat voor de informatie-zoekende Internetter een stimulans is om de site te bezoeken. En de trouwe klant wordt beloond met onder meer een tientje voordeel bij de reisverzekering.
Betrokkenheid
Het mail-middel wordt slechts op de heenweg gebruikt, niet op de terugweg. Daar mag de postbode blijven klussen. Toch merkwaardig, waarom zou je, als je nu toch een e-mail adres hebt, hier niet op een vriendelijke manier gebruik van maken? Al was het alleen maar om te bevestigen dat er iets ontvangen is.

Reageer op dit artikel