nieuws

Website plaatst Robeco in de kopgroep

Archief

Robeco heeft zich met zijn website nadrukkelijk genesteld in het Nederlandse beleggingsland. En volgens Joost en Marenna ook nog op een manier die je van Robeco mag verwachten: mooi en degelijk tegelijk.

door Joost Steins Bisschop en Marenna van Reijsen
Op de Robeco site kan vooral de belegger veel informatie halen. Er is veel tekst, uitleg en een aantal handige rekentools. Het aanbod van onderwerpen is groot, het valt niet mee te onthouden waar alle informatie zich bevindt en snel je weg te vinden op deze site.
Het menu begint met de rubriek ‘Markt van Vandaag’. Hier treffen we commentaren op de beursontwikkelingen (vijf keer per dag ververst), week- en fondscommentaren. Daarnaast worden de AEX-aandelen, internationale markten en de resultaten van de verschillende Robeco-fondsen besproken. Robeco is de bezoeker behulpzaam met verschillende keuzemenu’s zodat snel een van de zeventig fondsen gevonden kan worden.
Bij ‘Productinformatie’ uitgebreide teksten over de ‘Beleggingsfondsen’, ‘AEX aandelen’ waarin online gehandeld kan worden, ‘Hypotheken’, ‘Sparen’ en ‘Beleggingsverzekeringen’.
Verzekeringen
De ‘Beleggingsverzekeringen’ worden eerst gepresenteerd in een overzicht waarin de vereiste inleg, de wijze van opbrengst en de fiscale eigenaardigheden kort staan weergegeven. Vervolgens is er per verzekering meer informatie op te halen. Afsluiten via de site is niet mogelijk, ook voor de aanvraag van een brochure moeten we op zoek in een andere rubriek.
‘Financiële Planning’ geeft informatie over de financiële kant van het leven: Wonen, Pensioenen, Vermogensoverdracht, Kinderen, Beleggen en de fiscus. De ‘rekenmodules’ in deze rubriek bieden de mogelijkheid om inzicht te krijgen in uw financiële mogelijkheden. We kunnen direct de resultaten van een koopsompolis, spaarrekening, te verkrijgen rente, rentevrijstelling en hypotheeklimiet en -lasten berekenen.
Ondertussen hebben we ons aangemeld als proefabonnee en kunnen vijf weken lang vrijblijvend de ‘Online Tools’ van Robeco gebruiken. Opvallend is dat eenmaal ingelogd er geen welkom volgt of handleiding wat we extra kunnen doen. Robeco gaat uit van avontuurlijke bezoekers.
Aandelen
‘Modelportefeuilles’ geeft voorbeelden van portefeuilles. Robeco probeert hier de informatie minder algemeen te maken door portefeuilles per type belegger te behandelen.
Een leuk idee is de ‘Aandelenselector’. We kunnen zelf 25 aandelen selecteren op grond van individuele criteria als bijvoorbeeld gewenste koers/winstverhouding. De bezoeker krijgt antwoord op de vraag welke aandelen bij zijn wensen passen.
Vergelijkbaar is de ‘Voorkeurslijst’ van aandelen en Robeco-fondsen die we mogen samenstellen. De lijst kunnen we op een aparte pagina bekijken. Op deze wijze volgen we de koersontwikkeling van de selectie nauwkeurig, als we willen ook per e-mail. Robeco geeft een koop- of verkoopadvies en er is een aparte pagina op te halen met uitgebreidere informatie per aandeel.
De rubriek ‘Robeco advies’ geeft algemene informatie over de organisatie, De Robeco Groep, de evenementen waar ze bij betrokken is en waar Robeco te vinden is. En geheel verstopt de mogelijkheid om brochures aan te vragen.
Kopgroep
Robeco heeft zich met deze site nadrukkelijk genesteld in het Nederlandse beleggingsland. Het is gedaan zoals je van Robeco zou mogen verwachten: degelijk & mooi tegelijk. En vanaf het advies direct kunnen handelen.
Robeco is in het luxe bezit van een naam in de ‘oude wereld’. Oud-minister Wijers kondigt via Ome Rabo aan dat alles wat geen ‘New Economy’ is ten dode is opgeschreven, dus in deze zin is de site puur lijfsbehoud.
Robeco maakt gebruik van de ‘afgeleide identificatie’, wil ik gaan beleggen, dan zal ik via een bestaande Nederlandse bankrekening geld moeten overboeken naar de Robeco-rekening; geen inschrijving rechtstreeks op de site. Daarnaast biedt Robeco de mogelijkheid om bestaande effectenportefeuilles over te boeken naar hun rekening. Een formulier om deze overdracht te laten plaatsvinden, vergezeld van de bijbehorende machtiging, wordt aangeboden. We zagen het eerder bij verzekeringssites waar ook deze mogelijkheid wordt geboden. De ‘On-Line Keycard’ die nodig is om transacties te verrichten wordt per post opgestuurd.
Toegegeven, er is geen zoekmogelijkheid, maar de aangeboden site-map compenseert dit manco meer dan voldoende.
Er zouden op dit moment 700 online brokers in Europa op het Internet actief zijn; de verwachting is dat dit aantal in het jaar 2000 zal verdrievoudigen. Robeco heeft zich nadrukkelijk in de kopgroep geplaatst.
Joost Steins Bisschop en Marenna van Reijsen zijn werkzaam bij SPC Group te ‘s-Hertogenbosch.
www.robeco.nl
Plussen en minnen
+ De interactieve tools als de online beleggingsfaciliteit, de rekenmodules en de Aandelenselector gebruiken de mogelijkheden van het medium.
+ Privacy van de ingelogde bezoeker wordt gegarandeerd door gebruik te maken van encryptie en het persoonlijke wachtwoord en de gebruikersnaam. Klanten van Robeco kunnen met behulp van gebruikersnaam, password en een ‘Key card’ online transacties uitvoeren. De verzending hiervan verloopt gescheiden, per post.
+ De mogelijkheid als proefabonnee Robeco op Internet te leren kennen. De bezoeker kan zich vrijblijvend oriënteren, tewrijl Robeco NAW-gegevens van geïnteresseerden verzamelt.
+ Eenmaal bekend met de site is er veel informatie te vinden. Zoals de adviezen (kopen, houden en verkopen) die verstrekt worden bij de AEX-overzichten. De beleggende bezoeker kan zich kosteloos laten adviseren.
+ De commentaren en nieuwsberichten zijn actueel.
– De navigatiestructuur met het menu links en enkele rubrieken bovenaan de pagina is vrij algemeen. Soms breidt het zich uit met de sub-onderwerpen. Lastig is dat het niet aangeeft waar we ons bevinden.
– Het standaard aangeboden lettertype is klein. Menig gebruiker zal de instellingen in zijn browser moeten aanpassen.
– Bij de beleggingsstrategieën ontbreekt binnen de ‘asset-mix’ een strategie die zich toelegt op bijvoorbeeld alleen de ‘technology funds’.
– De onderwerpen en rubrieken worden dubbel aangeboden: in de navigatiestructuur en als item – vaak met toelichting – op de pagina zelf. Het maakt de site voor de bezoeker onrustig. De ‘relevante links’ die op elke pagina geboden worden, moeten de zoektocht vergemakkelijken. Voor de bezoeker die aan de hand genomen wil worden, is het misschien een uitkomst.
– Een zoekmachine ontbreekt.
– Eenmaal ingelogd als proefabonnee, worden we niet steeds als zodanig herkend. Regelmatig krijgen we de opdracht om opnieuw in te loggen.
– Bij de informatie over bijvoorbeeld de beleggingsverzekeringen is geen aanvraagformulier voor offerte of brochure toegevoegd.

Reageer op dit artikel