nieuws

Website maakt provisie openbaar

Archief

De provisiegegevens van bijna alle hypotheekaanbieders in Nederland zijn openbaar.; ze staan op de website ProvisieOverzicht.nl.

De Nederlandse huizenkoper is gemiddeld _ 4.000 kwijt aan het hypotheekadvies van zijn financieel tussenpersoon, zo blijkt op de site ProvisieOverzicht.nl. Dat is de hoogte van de gemiddelde provisie die door een hypotheekaanbieder wordt uitgekeerd aan een tussenpersoon. Bij een beleggingshypotheek van _ 300.000 kan de provisie oplopen tot _ 6.000 en bij een spaarhypotheek tot bijna _ 7.000. Bij een aflossingsvrije hypotheek worden lagere provisies uitgekeerd, meer dan _ 2.000.
Tussenpersonen zijn vanaf 2009 sowieso verplicht om hun beloning aan de klant te melden. Paul Lefering van ProvisieOverzicht.n is dit met de site nu een stap voor. “Het heeft lang geduurd maar door deze website weet nu iedereen wat een tussenpersoon eigenlijk kost. Een vergoeding van _ 4.000 voor een paar adviesgesprekken en een fles champagne is wel heel erg veel. Want de klant betaalt uiteindelijk de rekening. Dan is het winst als hij weet hoeveel er aan hem wordt verdiend. Met die kennis kan hij gaan onderhandelen met zijn tussenpersoon.”
Berekenen
Op de site ProvisieOverzicht.nl kan iedereen berekenen wat er wordt verdiend aan zijn hypotheek. Ook is er een overzicht van hypotheektussenpersonen die werken met vaste tarieven voor hun werkzaamheden. Het gemiddelde tarief hiervan ligt rond de _ 1500. De verwachting van Lefering is dat de groep tussenpersonen met vaste tarieven snel toe zal nemen.
ProvisieOverzicht.nl is een initiatief van DGN Publishers. DGN Publishers is een internetbedrijf dat sinds 2000 werkt aan het vergroten van transparantie via internet. Eerdere projecten waren onder meer DeGoedkoopsteNotaris.nl, ZorgKiezer.nl en FundaBedrijvengids.nl.

Reageer op dit artikel