nieuws

Website Kapitaalvisie wekt geen vertrouwen

Archief

Koersavance en Kapitaalvisie zijn twee aan elkaar gelieerde websites. De ene moet een product verkopen, via de andere is een adviseur te vinden. De site van Kapitaalvisie hinkt op twee gedachten: enerzijds worden betrokken en kundige adviseurs in het vooruitzicht gesteld, anderzijds kun je van een Tupperware-avond écht een succes maken als je tien hypotheken slijt. Dat wekt nu niet bepaald vertrouwen op.

door Joost Steins Bisschop en Marenna van Reijsen
Op de homepage van Koersavance wordt snel duidelijk dat we op een site ter promotie van een financieel product zijn beland. Koersavance biedt aan: ‘Het nieuwe krediet van de 21e eeuw!’ Een combinatie van lenen en beleggen. De helft van de pagina nodigt uit om een offerte aan te vragen of direct contact op te nemen met Kapitaalvisie. We mogen ook naar www.Kapitaalvisie.nl.
Bovenaan de pagina zien we staan: ‘een Kapitaalunie bv-website’ en uit de tekst blijkt dat de site is opgezet door Kapitaalvisie. We bekijken eerst Koersavance.nl en brengen daarna ook een bezoek aan de site Kapitaalvisie.nl
Herfstbladeren
De pagina ‘Koersavance Productinfo’ lijkt zich te beperken tot twee zinnen over dit product. De ‘Offerte-aanvraag’ knippert uitnodigend. Maar de scroll-bar kan naar beneden om nog veel meer over dit product te lezen. De teksten lijken als aparte pagina’s te zijn opgezet gezien de grote witruimtes ertussen.
Bovenaan deze pagina de ticker van de website www.nu.nl met actuele quotes van de Economie-pagina. De rubriek ‘Bereken uw maandlast’ is een rekenmodule die ons direct de kosten van een krediet toont (‘u betaalt slechts….per maand’). De minimale invoer bedraagt f 25.000. In euro’s wordt nog niet gerekend.
‘Offerte-aanvraag’ geeft een aanvraagformulier. Ook voor het verzenden van een leeg formulier worden we bedankt. Bij ‘Nieuwsupdate’ zijn voornamelijk de aangebrachte wijzigingen op de site te lezen. We lezen bij ‘binnenkort verwacht’ dat meer plaatjes, beweging en multimedia aan de site toegevoegd gaan worden. Menig bezoeker zal blij zijn dat dat nog niet gebeurd is. Wij hopen op toepassingen die bijvoorbeeld de interactiviteit van de site vergroten.
Vanaf deze pagina ook een verwijzing naar www.Reimara.nl, een volle zus van Kapitaalvisie. En een verwijzing naar www.Nieuwsloper.nl: een uitgave van Reimara. Het lijkt één grote familie. Het is jammer dat bij Nieuwsloper.nl de redactie de herfstbladeren nog niet heeft afgeschud.
Aankleding
Bij ‘Wie zijn wij’ lezen we over het ontstaan en de activiteiten van Kapitaalvisie. Tevens verwijzingen naar de vestigingen van Kapitaalvisie. Bij ‘Oude kredietvormen’ informatie over op meer traditionele wijze geld lenen. De ‘Sitemap’ geeft een overzicht van alle rubrieken in de vorm van hyperlinks.
Op meerdere plaatsen op de site treffen we aan ‘Hot items’. Hieronder worden drie onderwerpen genoemd. ‘Veilig beleggen, dat kan toch niet’, een pagina met uitgebreide uitleg over het fenomeen beleggen. ‘Economisch nieuws’ brengt ons via headlines op de site www.nu.nl. ‘Koersoverzichten’ biedt banners ter doorverwijzing naar enkele financiële sites. Ach ja, dit soort rubrieken kleedt de site een beetje meer aan. Als ze er niet zouden zijn, zouden we ze niet missen.
Reischeque
De site www.Kapitaalvisie.nl is vanuit de organisatie opgezet. Eerst wordt verteld wie en wat ze zijn. In een volgende rubriek lezen we over de aangeboden producten. Kapitaalvisie is actief met ‘Hypotheken’, ‘Kredieten’, ‘Beleggen’ (page not found) en ‘Overige Produkten’.
Evenals bij Koersavance hoopt men mogelijke klanten te vergaren via het al bekende offerte-aanvraagformulier, via e-mail en via de telefoon. Kapitaalvisie belt zelfs direct terug. Ook op zondagavond, maar laat dan vervolgens het antwoordapparaat vertellen dat we het op werkdagen nog eens moeten proberen.
Kapitaalvisie beloont haar hypotheekklanten als zij nieuwe hypotheeksluiters binnen dragen. De beloning vinden we wat karig: voor vijf hypotheeksluiters wordt een reis van f 1.500 in het vooruitzicht gesteld. Wordt dit aantal verdubbeld naar tien, dan is de reischeque f 4.000 waard. Het feestje kan oplopen tot f 12.500 (25 treffers).
Bij ‘Vacatures’ zien we dat alle vestigingen plaats hebben voor financieel adviseurs. In de rubriek ‘Links’ verwijzingen naar sites in de financiële sfeer. En nu valt het echt op, nergens bij Kapitaalvisie vinden we een verwijzing naar Koersavance. Terwijl andersom het nogal overdadig is. Verbazingwekkend misschien, maar vooral ook jammer. Houd ze warm als ze toch bij je op bezoek zijn. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat de site van Kapitaalvisie.nl al langer bestaat, het corporate-karakter van deze site verraadt dat ook enigszins. Ondertussen blijkt dat de promotie van één product via internet veel meer kan opleveren. Kapitaalvisie is niet stil blijven zitten en is voorzichtig gaan uitbreiden op internet.
Tupperware
Het duizelt. Toegegeven, we zijn niet de die-hards in verzekerings- of kapitaalland die dagelijks jongleren met begrippen en namen van ondernemingen. Maar als je dat al niet bent, word je ook niet echt geholpen.
Het vergt wat studie en doorzettingsvermogen voor je er achter bent hoe het allemaal in elkaar steekt. Kapitaalvisie (de onderneming), Koersavance (een product van de onderneming), Reimara (een zuster van de onderneming), Leenjerijk (een geclaimde sitenaam van de onderneming), Groeivermogen (een goede vriend van de onderneming?).
Er zit een wat merkwaardige paradox in; enerzijds worden betrokken en kundige adviseurs in het vooruitzicht gesteld, anderzijds kun je van een Tupperware-avond echt een succes maken als je tien hypotheken slijt.
Blijkbaar is de drempel om adviseur te worden bijzonder laag. Waar blijft het vertrouwen, waar zit het onderscheid? En hoe kóm je er op om Leenjerijk te claimen? Dat riekt toch naar verlakkerij?
Er liggen prachtige kansen voor de rijkdom aan kennis die blijkbaar in het bezit is van Kapitaalvisie. Juist in het oerwoud van nieuwe fiscaliteiten, veranderde boxen, voortdenderende nieuwsstromen ontstaat er een steeds grotere behoefte aan rust, reflectie, context en vertrouwenwekkend advies. En daar is vooralsnog weinig van te merken.
Joost Steins Bisschop en Marenna van Reijsen zijn werkzaam bij SPC Group in ‘s-Hertogenbosch.
www.Koersavance.nl
www.Kapitaalvisie.nl
Plussen en minnen
+ Informatieve teksten over geld lenen en beleggen met Koersavance.
+ Je krijgt een indruk van de kracht van de onderneming in de bakstenen wereld. Imago.
– De site van Kapitaalvisie.nl is een rechttoe rechtaan bedrijfspresentatie, ze zeggen het zelf. Het medium internet voegt weinig toe.
– Nogal wat verwijzingen leiden tot fouten.
– Interactiviteit is ver te zoeken. Een miljoen lenen? Dat kan, voor f 8.518 per maand. Zal toch niet lukken, denken we dan.

Reageer op dit artikel