nieuws

Web Trader: keurmerk voor Internetsites

Archief

Met de introductie van het Web Trader-keurmerk wil de Consumentenbond naar consumenten het signaal afgeven dat via een website veilig en betrouwbaar gekocht kan worden.

Steeds meer mensen kopen producten via Internet. In ons land hebben volgens de Consumentenbond zo’n half miljoen mensen via Internet iets gekocht. Toch gaat er regelmatig wat mis. Zo bleek uit internationaal onderzoek dat 68% van de bedrijven die on-line goederen of diensten aanbieden geen klachtenregeling voor gedupeerde kopers hebben. Ruim 8% van de bestelde goederen komt niet aan.
Voorwaarden
Ondernemingen die het keurmerk willen ontvangen, moeten aan een reeks voorwaarden voldoen. Zo moet de aanbieder daadwerkelijk bestaan en te traceren zijn, de voorwaarden en garantie moeten duidelijk zijn, de privacy moet gewaarborgd zijn, de prijzen moeten helder zijn, het Nederlandse recht moet van toepassing zijn en de Nederlandse taal moet gevoerd worden, ook bij de afhandeling van klachten.
Dankzij de Europese samenwerking is de Nederlandse consument ook in andere landen beschermd. Na de zomer zullen België, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal het Web Trader-keurmerk introduceren. Engeland is al begonnen.
De echtheid van het logo is te controleren via een lijst op de website van de Consumentenbond (www.consumentenbond.nl). De Consumentenbond presenteert in oktober de resultaten van een eigen onderzoek naar het kopen via Internet.

Reageer op dit artikel