nieuws

VVHN vindt Radar bemiddelaar

Archief

De vereniging van hypotheekbemiddelaars VVHN (bijna 800 leden) heeft de AFM gevraagd om een onderzoek naar vergelijkingssites en consumentenprogramma’s. Volgens de vereniging is tv-programma Radar (Tros) namelijk zonder vergunning als hypotheekbemiddelaar actief.

De vereniging baseert zich op het standpunt dat de AFM onlangs naar voren bracht over onderbemiddeling. Wie klanten doorverwijst zonder zelf te adviseren, kan toch bemiddelen in de zin van de WFD en is daarmee vergunningplichtig, vindt de toezichthouder. “Het doorgeven van informatie van een consument aan een aanbieder of andere bemiddelaar die relevant is voor het sluiten van een financieel product, is bemiddelen.”
Volgens de VVHN is die situatie van toepassing op de activiteiten van Radar. “Het programma verzamelt via zijn site gegevens over onder meer hypotheek, rentevaste periode en inkomen en speelt deze door aan Independer. Wij zijn van mening dat dit ook geldt voor bijvoorbeeld makelaars, maar ook voor internetsites waar de klant specifieke gegevens invult die vervolgens worden doorgestuurd naar een financiële dienstverlener. Wij vermoeden dat meerdere vergelijkingssites en consumentenprogramma’s niet conform de AFM-normen werken en roepen dan ook op tot nader onderzoek van de AFM.”
Waarschuwing
De VVHN is al eerder in de slag geweest met Radar. Vorig jaar diende de vereniging een klacht in bij het Commissariaat voor de Media. Radar en Vara-programma Kassa maken namelijk ongeoorloofd reclame voor Independer respectievelijk Verzekeringssite, zo luidde die klacht. Dat leidde dit voorjaar tot een waarschuwing van het commissariaat, dat geen boetes uitdeelde. In de werkwijze van Radar is sindsdien niets veranderd.

Reageer op dit artikel