nieuws

‘VVHN neemt zichzelf in de maling’

Archief

Rob Goedhart, beleidsmedewerker van de Consumentenbond, reageert op de kritiek van de Vereniging van Hypotheekadviseurs in Nederland (VVHN) op de hypotheekservice van de Vereniging Eigen Huis (AM 10, pag. 18).

“Cees Kielstra van de VVHN ergert zich aan Eigen Huis, omdat die pleit voor afschaffing van de bonusstructuur bij hypotheken en andere complexe producten (dat pleidooi is overigens ook gedaan door Klaske de Jonge, directeur van de Consumentenbond). Eigen Huis werkt – aldus Kielstra – immers op dezelfde manier als andere hypotheekadviseurs. Volgens Kielstra zou de bonusstructuur nodig zijn om de duurzame relatie tussen aanbieder en hypotheekadviseur te bevestigen.
Zou de heer Kielstra er echt in geloven dat verzekeraars en geldverstrekkers het daarvoor doen en niet om als preferred supplier op de plank van de adviseur te komen liggen? Ik heb ooit iemand horen zeggen: ‘het beduvelen van een ander is tot daar aan toe, maar jezelf in de maling nemen geeft ernstig te denken’. Zo’n gevoel had ik toen ik de uitspraak van Kielstra las. En als hij Eigen Huis het recht ontzegt, omdat die hetzelfde zou werken als andere hypotheekadviseurs, zou hij er goed aan doen op de site van de VVHN de namen van zijn leden te zetten die net als Eigen Huis open zijn over de vergoeding die zij ontvangen bij bemiddeling van een post, de maximale vergoeding per post aftoppen op een maximumbedrag (en de rest van de ontvangen provisie aan de klant doorgeven) en pleiten voor afschaffing van de bonusprovisies.
De Consumentenbond zou daar zeer bij gebaat zijn. Voorlopig weten we alleen van Eigen Huis en Independer dat zij een maximumvergoeding krijgen voor hypotheekbemiddeling. Waarom ook zou je voor een hypotheek van _ 400.000 twee keer zoveel provisie moeten ontvangen als voor een hypotheek van _ 200.000? Dat terwijl een hypotheek van _ 400.000 bij een executiewaarde van _ 600.000 waarschijnlijk makkelijker te regelen is dan een hypotheek van _ 200.000 bij een executiewaarde van _ 150.000. Kortom: VVHN, laat ons weten wie van uw leden ook zo werkt als Eigen Huis en Independer en wij zullen een objectieve vergelijking kunnen maken.”

Reageer op dit artikel