nieuws

Voormalige Novus-bedrijven verder onder vlag ‘Autofocus’

Archief

Tien franchisenemers zijn uit de autoglasherstelketen Novus gestapt. Per 1 mei hebben zeven bedrijven hun activiteiten voortgezet onder de vlag ‘Autofocus’.

Novus Licentie, zoals de organisatie in Sappermeer officieel heet, bestond tot voor kort uit een netwerk van zo’n twintig (mobiele) loondienstmedewerkers en dertien franchisenemers met daaronder een groep van dertig sub-licentiehouders. De Nederlandse vestiging is aangesloten bij de overkoepelende organisatie voor de Benelux, die is gestationeerd in Bilzen (België).
Intrekken licentie
De kritiek van de zeven opgestapte franchisenemers richt zich vooral op het (commerciële) beleid van Novus Licentie. Ze verwijten ‘Sappermeer’ vooral onvoldoende adequaat te hebben gereageerd op de marketinginspanningen van concurrent Carglass, die 95% van de verzekeraars aan zich zou hebben weten te binden.
De franchisenemers met vestigingen in Beuningen, Blaricum, Culemborg, Heenvliet, Leidschendam, Terheijden (Nrd-Brabant) en Tilburg, zeggen niet alleen te staan in hun kritiek. Het intrekken van de licentie aan de Nederlandse organsiatie door Novus Inc., de Amerikaanse leverancier van de materialen (o.m. hars) is een bewijs daarvan, aldus woordvoerder T.J. Kamp, voormalig franchisenemer te Heenvliet, en mede-initiatiefnemer tot de oprichting van Autofocus.
Kamp kondigt aan binnenkort een nieuwe overkoepelende netwerkorganisatie op te zullen richten onder de naam Algemene Autoglas Associatie (AAA), die behalve de Autofocus-bedrijven ook zo’n 25 zelfstandig werkende autoruitherstelbedrijven aan zich wil binden.
‘Miscommunicatie’
Account-manager mevr. E.M.G. Hoyer van Novus Licentie bevestigt het intrekken van de licentie, maar ontkent dat het beëindigen van de samenwerking met Novus Inc. (o.m. hars) verband houdt met het opstappen van de franchisenemers. “Over verlenging van de licentie wordt jaarlijks onderhandeld. Dit keer zijn partijen er door miscommunicatie niet uitgekomen.”
Dat betekent niet, zegt Hoyer, dat niet langer onder de naam Novus mag worden gewerkt. “Onze organisatie voor de Benelux heeft de handelsnaam Novus eerder gedeponeerd dan het Amerikaanse bedrijf. Dus zullen we gewoon onder deze naam actief kunnen blijven.”
Geen uitbesteding
Over de kritiek van de opgestapte franchisenemers op Novus Licentie zegt Hoyer: “Ze zijn het niet eens met beleid dat autoruiten door eigen mensen moeten worden vervangen. Uitbesteding past daarin niet, omdat in zo’n geval een goede kwaliteit van de dienstverlening niet kan worden gegarandeerd. Dat hebben we zo ook aan verzekeraars uitgelegd.”
Novus Licentie claimt op het gebied van met name reparatie van autoruiten (harsinjectie) samen te werken met de volgende verzekeraars: AmLon, Anova, A & M, Amersfoortse, Avéro, DBV, Delta Lloyd, Nieuwe Hollandse Lloyd, NVG, OVVM, OVZ, Stad Rotterdam (Zaandam), SOM, en Sun Alliance.

Reageer op dit artikel