nieuws

Voor de Vuyst weg

Archief

Een tussenpersoon moet met de tijd meegaan.Dat snap ik heus wel. Wie nu nog met de beperkte gegevens van een kaartenbaksysteem werkt, is niet goed bezig. Stilstaan is achteruit gaan.

Dus kiezen we voor techniek. Voor zoveel mogelijk digitale oplossingen. We scannen de benodigde papieren.We koppelen gegevens door middel van GIM. Ketenintegratie. Nieuwe ontwikkelingen die leiden tot tijdsbesparing.
Nóg een stapje verder gaan de bedenkers van de zogenaamde voorspellende software. Op zich is het natuurlijk best aardig om computersystemen te laten ‘meedenken’: ‘Business Intelligence’ noemen we dat. Echter, elke vorm van automatisering kent zo zijn eigen problemen. En de grootste digitale valkuil hierbij is het opgeven van het eigen gezonde verstand. Computers zijn waardeloos zonder input. Ze missen een menselijk element. Iedereen kent het probleem van computergestuurde telefooncentrales; ze werken als een fuik. Je raakt altijd verstrikt in een web van menu’s en de uitkomst is zelden bevredigend.De reden: computers kúnnen niet denken. Waarom anders ontvang ik mailings voor 65-plussers en offertes gebaseerd op leningen die ik niet heb?
Ik twijfel er niet aan dat computers en software een steeds belangrijker rol gaan spelen in onze branche. En dat Business Intelligence de toekomst heeft. Maar in godsnaam, laten we vooral niet vergeten zélf na te denken. Want echt, ik vraag me af of we door al die computergestuurde adviezen niet vreselijk lui zijn geworden. Zoals de hypotheekadviseur die onlangs een vriendin van mij benaderde. “Dat maandbedrag is veel te hoog voor mij”, reageerde mijn vriendin op de haar voorgelegde berekening. “Nou,” antwoordde de adviseur. “Volgens mijn computer kunt u het anders bést betalen hoor!” Kijk, dan was zo’n kaartenbaksysteem zo gek nog niet.

Reageer op dit artikel