nieuws

Voor de Vuyst weg

Archief

Vroeger was alles simpel. Had je een vraag, dan belde je de verzekeringsmaatschappij. Soms kreeg je een antwoord. Soms niet. In dat laatste geval kreeg je een collega. Of je werd teruggebeld.

Tegenwoordig krijg je geen antwoord, maar een ‘disclaimer’. Het lijkt wel alsof niemand meer gewoon ‘ja’ of ‘nee’ kan zeggen. Alle toezeggingen zijn in principe. “Is er op deze polis sprake van werelddekking?” “In principe wel.” Ik word daar in principe een beetje moe van.
Een fatsoenlijk antwoord moet, zeker in onze branche, toch tot de mogelijkheden behoren. Waar hebben we al die cursussen voor gevolgd? Of is het al zover doorgeslagen dat we overál onderuit moeten kunnen? Zoals de maatschappij die onlangs een zuivere WAM-schade niet in behandeling wilde nemen ‘omdat verzekerde een bord dat alle aansprakelijkheid uitsloot’ op het betreffende parkeerterrein had geplaatst. Ja, serieus! En dat durfde de schadecorrespondent nog in de brief te zetten óók. Toen ik hem vroeg of hij zijn afwijzing niet ‘een heel klein beetje’ flauw vond, antwoordde hij stoïcijns: “In principe niet.” Kijk, dan ben je dus uitgepraat. De schade werd daarna overigens wél opvallend snel afgewikkeld en uitbetaald. En terecht want de wet is de wet, daar kan geen ‘disclaimer’ tegenop.
Misschien moeten we daar maar eens een voorbeeld aan nemen. Aan de wet. Want wat er staat, dat stáát er. Een open deur, ja. Maar die hebben we nou nét nodig, nu we zo vaak onze neus stoten. En zo is het met polisvoorwaarden ook. Als er sprake is van werelddekking, dan zeg je dus ‘ja’. En als je het niet weet, dan bel je een collega. Of nog beter, je pakt de polisvoorwaarden erbij. Wel zo duidelijk. Anders staan er hier straks overal bordjes zoals ik ze in Suriname aantrof: “Wij zijn niet aansprakelijk voor wát dan ook”. Wel duidelijk, niet werkbaar. In principe dan, hè?
Onder de kop ‘Voor de Vuyst weg’ geeft Esther Vuysters op luchtige wijze een beeld van assurantiën en het leven daaromheen. Esther is schrijfster (onder meer weblogger op Vrouwonline.nl) en verzekeringsadviseur van Vuysters Financiële Diensten in Amersfoort.

Reageer op dit artikel