nieuws

Voor de Vuyst weg

Archief

Er was er eens een land dat Kosten & Beloning heette. En in dat land, waar Koning A.F.M. de scepter zwaaide, woonde Jan Modaal. Hij verbleef er al eeuwen, deze Jan. En op een ochtend verliet hij voor het eerst zijn eigen veilige dorpje. Hij had zijn vrouw beloofd dat hij voor haar verjaardag een mooie beleggingsverzekering zou kopen. Daarvoor moest Jan afreizen naar de hoofdstad Transparantie.

Toen Jan Modaal in Transparantie aankwam, trof hij hier twee ruziënde partijen. Het tweetal, dé maatschappij en hét intermediair naar bleek, keek elkaar boos aan. Boos en een beetje gegeneerd. Verbaasd vroeg Jan wat er aan de hand was. “Van Koning A.F.M. moeten we met de billen bloot,” sprak de maatschappij. “Per januari 2009, zodat we nog even tijd hadden om schoon ondergoed te kopen,” ging het intermediair verder. “Maar nu wil zíj (priemende vinger) al eerder!”
“Waarom zou ik wachten?”, schamperde de maatschappij. “Wij laten de broek gewoon op korte termijn al zakken!” “En dat zou niet zo erg zijn,” mopperde het intermediair, “als zij niet van plan was stiekem haar onderbroek aan te houden!” “Ja,” gaf de maatschappij toe. “En als jullie dan straks in je blote gat staan, let niemand meer op onze onderbroek.” De maatschappij begon te lachen. Vooral omdat ze ergens in een laatje nog een paar fraaie naaktfoto’s van het intermediair had liggen. Die konden mooi afgedrukt worden in het traktaat ‘ De financiële bijsluiter’. Kon Jan zó meenemen. En Koning A.F.M. vond het nog een goed idee ook!
Echter, het intermediair zag er de humor niet van. “De naakte waarheid hadden we afgesproken!”, riep hij, “Geen spelletje strippoker.” Jan Modaal keek van de één naar de ander. “Maar als zij haar onderbroek aanhoudt, dan zíen we dat toch?” riep hij uit. “Niet zolang zij het financiële vijgenblad er steeds voorhoudt,” sprak het intermediair tegen. “Tja,” zei Jan Modaal. “Dat klinkt inderdaad niet eerlijk. Maar waar is deze striptease dan überhaupt goed voor?” Het intermediair zuchtte diep. “Zodat het voor u allemaal wat duidelijker wordt, meneer,” luidde het antwoord. “En zodat er wat minder te kifitten valt.” Jan Modaal fronste zijn wenkbrauwen. “Nou,” zei hij tenslotte, “op deze manier zie ik er óók geen eh . gat meer in!”

Reageer op dit artikel