nieuws

Volmachtportefeuille Schermer Assuradeuren naar Delta Lloyd

Archief

Schermer Assuradeuren, onderdeel van Delta Lloyd, is begonnen met de afbouw van zijn volmachtportefeuille. Het bedrijf wil alle posten in volmacht gesloten bij ‘vreemde’ risicodragers, overhevelen naar Delta Lloyd. Vrijwel alle lopende volmachten zijn daarom opgezegd.

De overheveling van de portefeuille van Schermer Assuradeuren naar het moederbedrijf gebeurt in twee fasen. Begin dit jaar zijn volmachten opgezegd van Aegon, Alpina, Elvia, NN en Nieuwe Hollandse Lloyd. Per 1 januari volgend jaar volgen de volmachten van Hooge Huys, Sun Alliance en Zürich.
De uitloopperiode van een jaar in aanmerking genomen, moet de operatie per 1 januari 1999 zijn afgerond. Volgens directeur mr. Rob Crommelin van Delta Lloyd gaat het vooral om volmachten voor de brand- en transportrisico’s. “Bij elkaar is hiermee enkele tientallen miljoenen guldens premie gemoeid”, bevestigt Crommelin. Hij benadrukt dat de overgang van de Schermer-portefeuille naar Delta Lloyd niet zonder overleg met assurantiemakelaars plaatsvindt.
Delta Lloyd Beurs
Het besluit van Schermer Assuradeuren is ingegeven door de koers van het moederbedrijf dat geen zaken wil ‘weggeven’ en de eigen capaciteit wil aanwenden. Daartoe is begin vorig jaar het bedrijf Delta Lloyd Beurs opgericht, waarin de maatschappij Diligentia is opgenomen. Inmiddels zijn ook medewerkers en een deel van de portefeuille van Schermer geïntegreerd, zegt directeur mr. Freek van Leeuwen van Delta Lloyd.
Hij bevestigt dat Schermer als juridische entiteit blijft bestaan. “Medewerkers tekenen gedurende de run-off zowel voor Delta Lloyd als voor Schermer Assuradeuren. Overigens zullen we een of twee van de volmachten aanhouden voor de bijzondere risico’s.”
Verder blijft Delta Lloyd Volmachten bestaan, die brand- en transportrisico’s verzekert voor de Japanse risicodrager Tokyo Marine & Fire. “Deze verzekeraar wilde niet onder haar eigen naam werkzaam zijn in de Nederlandse markt”, aldus Van Leeuwen.
Toegevoegde waarde
De maatregelen van Schermer Assuradeuren zijn in lijn met de ontwikkelingen bij beursgevolmachtigden. Hun aantal is de laatste jaren fors afgenomen door fusies en overnames. Ook is hun inbreng in veel co-assurantiezaken sterk verminderd omdat maatschappijen rechtstreeks op de assurantiebeurzen gingen opereren.
De beursgevolmachtigde lijkt nog toekomst te hebben als hij toegevoegde waarde kan leveren: door zich te beperken tot specialistische risico’s, of door voor kleine buitenlandse risicodragers op te treden. Echte beursgevolmachtigden zijn nu nog: W.A. Hienfeld, W.P. van der Held, Jacobs & Brom, Knight Scheuer, Lugt Sobbe, Nederlandse Assuradeuren Groep, NieuwRotterdam Knight Schippers, Praevenio en O.W.J. Schlencker.

Reageer op dit artikel