nieuws

Voertuigdiefstallen afgenomen

Archief

Voor het eerst sinds jaren is in 2006 het totaal aantal voertuigdiefstallen gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC).

Vorig jaar zijn 18.161 (19.679) voertuigen gestolen, een daling van 7,7%. Vooral personenvoertuigen in de leeftijdscategorie van vier tot achttien jaar blijken minder vaak te worden gestolen. Het aantal diefstallen van personenvoertuigen met een leeftijd van nul tot en met drie jaar, daarentegen, is gestegen naar 2.871 (2.721). Een kwart daarvan (722) was een Volkswagen.
Bij bedrijfswagens en bij motorrijwielen zet de dalende trend zich voort. Bij aanhangers en opleggers ziet AVC nagenoeg geen verandering met voorgaande jaren.
Het terugvindpercentage van gestolen personenauto’s loopt geleidelijk terug: van 61% in 2005 naar 55% in het afgelopen jaar. Van de auto’s jonger dan vier jaar werd slechts 36% teruggevonden. Op grond daarvan heeft AVC een plan opgesteld om de diefstal van jonge auto’s te verminderen. Dat plan rust op drie pijlers: verdere beveiliging van voertuigen, strengere regels bij verhuur en proefritten en het aanpakken van criminele organisaties. Verder verwacht AVC dat meer verzekeraars voor bepaalde types en merken een voertuigvolgsysteem gaan eisen.

Reageer op dit artikel