nieuws

Voertuigdiefstal blijft afnemen

Archief

Het aantal gestolen voertuigen is vorig jaar opnieuw gedaald. Er verdwenen 19.679 voertuigen, ruim 13,7% minder dan in 2004, meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC). De daling is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het aantal gestolen personenauto’s, dat met ruim 16% afnam tot 13.844. Vorig jaar zijn wel meer aanhangwagens (+10,2%) en caravans (+27,5%) gestolen.

Opmerkelijk is dat jongere auto’s, hoewel ze beter tegen diefstal zijn beveiligd dan oudere, vorig jaar niet veel minder werden gestolen dan in 2004. “Dat duidt op een verdere professionalisering van de criminelen”, aldus AVC-directeur Guus Wesselink. Hij gaat onderzoeken waar de pijn precies zit. “Dat kan zitten in de groei van diefstal van autosleutels of ontvreemding bij proefritten en van verhuurauto’s.”
Ook werden in 2005 minder voertuigen na ontvreemding teruggevonden. Vorig jaar kwam ruim 53% terug, tegen ruim 58% een jaar eerder. Om het terugvindpercentage te vergroten, zijn extra maatregelen nodig, vindt Wesselink: “Ik verwacht dat verzekeraars de nieuwwaardegrens naar beneden gaan bijstellen, zodat meer auto’s verplicht uitgerust dienen te zijn met bijvoorbeeld tracking en tracing.”
Bij caravans steeg het terugvindpercentage van 9% in 2004 naar 23,5% vorig jaar.

Reageer op dit artikel