nieuws

VNAB: ‘Nieuw e-ABS levert volgend jaar al besparing op’

Archief

Volgens een onderzoek in opdracht van de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB) gaat het volgend jaar in te voeren nieuwe elektronische beurssysteem e-ABS de co-assurantiemarkt vanaf 2010 jaarlijks _ 4,7 mln voordeel opleveren.

De VNAB brak vorig jaar met Riskclick, de oorspronkelijke ontwerper van het systeem, en heeft nu Logica CMG ingeschakeld voor de ontwikkeling van een offerte- en polismodule en een financiële module. De module waarmee claims kunnen worden afgehandeld, is al enige tijd in gebruik en heeft inmiddels zo’n 60.000 claims verwerkt.
“De investeringen, geraamd op _ 6 mln, kunnen binnen drie jaar worden terugverdiend”, aldus de VNAB. Vanaf 2008 verwacht de vereniging zelf een jaarlijks kostenvoordeel van _ 2,9 mln. Volgend jaar, het eerste jaar dat het systeem volledig is ingevoerd, denkt de VNAB dat de marktpartijen al _ 1,75 mln aan besparingen kunnen boeken.
Ongeveer de helft van de verwachte besparingen wordt gehaald uit een sneller schadeproces: bij verzekeraars 52% en bij makelaars 46%, of elf minuten per schade. Het offertetraject via e-ABS zou bij makelaars 31% van de kostenbesparing opleveren, goed voor een tijdwinst van achttien minuten per polis.

Reageer op dit artikel