nieuws

VK benieuwd naar de derivaten- penetratrie bij levensverzekeraars

Archief

De Verzekeringskamer (VK) gaat onderzoeken op welke schaal levensverzekeraars beleggen in financiële derivaten zoals opties, warrants, futures, swaps.

Die derivaten kunnen weliswaar een nuttige rol vervullen in de beleggingsstrategie, maar er zijn ook specifieke risico’s aan verbonden, meent de VK.
In het voorjaar van 1995 heeft de VK via een circulaire aangedrongen op terughoudendheid bij belegging in derivaten. Een jaar later hield de VK al een onderzoek naar het gebruik hiervan bij pensioenfondsen.
Binnenkort wil de toezichthouder dat ook bij levensverzekeraars uitzoeken, omdat de huidige verslagstaten volgens de VK onvoldoende informatie bieden. Dat de VK drie jaar na de pensioenfondsen een derivaten-steekproef gaat houden bij levensverzekeraars komt doordat die derivaten pas aanzienlijk later populair zijn geworden bij de verzekeraars. “En als iets niet speelt, heeft een onderzoek weinig zin”, aldus woordvoerster Carina de Wijs van de VK.
Zij ontkent de strekking van een artikel in het weekblad FEM/De Week, waarin begin deze maand is gepubliceerd dat de VK een maximum van 5% per beleggingscategorie zou hebben afgekondigd.

Reageer op dit artikel