nieuws

Vidi signaleert fraude met no-claimverklaringen

Archief

Expertisebureau Vidi heeft vorig jaar fraude geconstateerd met in het buitenland afgegeven no-claimverklaringen. Vidi onderzocht acht verklaringen, afgegeven in Bosnië-Herzegovina, Irak en Tadzjikistan. Hiervan bleken er zes onterecht te zijn.

De no-claimverklaring is voor immigranten een middel om in Nederland minder premie voor de autoverzekering te hoeven betalen. De verklaringen werden onderzocht voor een opdrachtgever. Directeur Tinus Cameron: “Gebleken is dat de verzekerden niet bekend waren bij de betreffende verzekeringsmaatschappij. In deze gevallen heeft de verzekerde zelf een valse verklaring opgesteld of laten opstellen en is er dus sprake van fraude.” Cameron verwacht dat deze nieuw gesignaleerde fraudevorm op grotere schaal voorkomt, ook in andere landen, en adviseert verzekeraars extra alert te zijn op buitenlandse no-claimverklaringen.
Berovingen
Vidi is, met vestigingen in meer dan 90 landen, gespecialiseerd in expertise en onderzoek in het buitenland. Hieruit bleek dat vorig jaar met name in Frankrijk, Spanje en Italië meer toeristen werden beroofd met behulp van vuurwapens dan het jaar ervoor. “Het betreft meestal aldaar illegaal verblijvende personen uit niet-Europese landen die tot criminaliteit overgaan en waartegen de politie in die landen een uiterst terughoudend beleid voert”, meldt Cameron. Onder de onderzochte claims bevinden zich sinds enige tijd ook berovingen van overwinteraars in Spanje. “Dat zagen we vijf jaar geleden nog niet. Maar inmiddels is ook in Spanje wel duidelijk dat vanuit Noord-Europa veel ouderen de winter daar komen doorbrengen en met veel geld op zak rondlopen.”
Neerschieten
Het aantal behandelde schadeclaims uit niet-Europese landen nam net als in 1999 toe. Daarbij ging het niet alleen om berovingen, maar ook om vermissingen. Cameron verklaart de toename door het feit dat steeds meer Nederlanders voor verre vakantiebestemmingen kiezen – vaak schoolverlaters en 35- tot 45-jarigen die ‘er even tussenuit willen’. Deze groepen kiezen doorgaans voor een avontuurlijke en ongeorganiseerde reis en realiseren zich niet dat de omstandigheden in zo’n exotisch oord heel anders zijn dan in Nederland. Het gevolg is dat zij slecht voorbereid op vakantie gaan.
Een aantal vermiste personen blijkt te worden vermoord. Cameron: “Voor veel mensen is belangrijk dat zo’n vakantiebestemming het goed doet op verjaardagen en in de vriendenkring. Ze zijn zich er echter niet van bewust dat je in die landen bloot staat aan zaken die je in Nederland, en zelfs in Europa, niet aantreft. Als je in Spanje beroofd wordt, kun je er nog vandoor gaan, maar in Venezuela schieten ze je gewoon neer. Want Venezuela is geen Nederland en ook geen Spanje.”
Een vervalste Iraanse no-claimverklaring

Reageer op dit artikel