nieuws

VFN bezorgd over toename schuldhulp

Archief

De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) maakt zich zorgen over het groeiende beroep op schuld­hulpverlening. “We hebben moeite met consumenten die verplichtingen aangaan en daar vervolgens op makkelijke wijze vanaf willen komen. Schuldhulp als ‘recht’, zonder dat van de schuldenaar een al te grote inspanning mag worden verwacht. En het is juist die categorie die we naar verwachting het vaakst tegenkomen”, zegt Peter van den Bosch (Achmea Retailbank), die als voorzitter is opgevolgd door Ton Juffermans (Volkswagenbank).

Moeite heeft Van den Bosch ook met “een overheid die van de bedrijfstak een ‘verantwoorde kredietverlening’ verlangt, maar de eigen kredietverlening (studieleningen) niet laat registreren bij het BKR (maar zich wel een voorkeurspositie toekent bij de schuldsanering).” De 34 VFN-leden waren vorig jaar goed voor 89,4% van het netto door financieringsmaatschappijen in ons land verstrekte krediet. In doorlopend krediet heeft de VFN het grootste marktaandeel (94,2%), terwijl het aandeel in spaarleenkrediet vergeleken met 2003 daalde tot 29,1% (52,7%).

Reageer op dit artikel