nieuws

Verzuimfraude: werkgevers bijten in eigen staart

Archief

“We weten al jaren dat werkgevers ten onrechte verzuim claimen, maar daar heeft alleen de arbodienst grip op”, zegt Ankie van Leeuwen woordvoerster van het Verbond.

De media kwamen onlangs met de mededeling dat vele werkgevers hun ziekteverzuimverzekeraars oplichten door ten onrechte verzuimdagen te claimen. Die conclusie stoelt op een niet openbaar onderzoek dat Ernst & Young in opdracht van drie verzuimverzekeraars uitvoert. “Nee, wij weten niet wie die verzekeraars zijn en Ernst & Young deelt het niet mee”, zegt Anky van Leeuwen. Volgens Van Leeuwen gaat het niet om een onderzoek op basis van gemiddelden. Het schijnt dat die drie verzekeraars door Ernst & Young regelmatig dossiers met extreem hoog verzuim laten doorlichten.”
Het Verbond van Verzekeraars was niet geschokt door de mededelingen. “We weten immers al jaren dat dit gebeurt. Wij doen hier geen onderzoek naar, maar over het onderwerp wordt wel regelmatig gesproken. Het probleem is, dat verzekeraars geen grip hebben op de verzuimmeldingen. De arbodiensten regelen de verzuimmeldingen en de ondernemer bepaalt zelf welke arbodienst hij daar een opdracht voor geeft.” Als het ziekteverzuim hoog is, gaat de premie omhoog. Van Leeuwen: “Doordat de concurrentie groot is, kan de werkgever elders terecht. Maar uiteindelijk zal hij een premieverhoging niet ontlopen. De werkgevers bijten dus in hun eigen staart.”

Reageer op dit artikel