nieuws

Verzekeringswiskunde: een exacte wetenschap

Archief

,,Altijd heb ik gedacht dat een polis van levensverzekering niets meer was dan de resultante van sterfte, intrest en kosten. Meer zou het niet moeten zijn. Tot voor kort althans. We leven in sportgekke tijden en dat weten marketeers ook. En juist deze marketeers zijn meer dan ooit aan de bal binnen het levenbedrijf.

Op de marketingafdeling van een grote marktspeler is een lijfrentepolis bedacht die een eindkapitaal biedt dat niet alleen afhankelijk is van bovengenoemde factoren, maar ook van de onzekere prestaties van ons nationale voetbalelftal.
Dit roept een aantal vragen bij me op. Is deze polis slechts belast volgens de Wet Inkomstenbelasting of wordt er op einddatum ook kansspelbelasting ingehouden? Is er een optionele Clarence-Seedorf-dekking mogelijk voor het geval het tot een beslissing via penalties komt? Komt de concurrentie in het najaar wellicht ook met een ‘Rondje 32 blank/Ids Postma-polis’?
Wat zal de volgende stap zijn? D ‘rien ne va plus-polis’, in samenwerking met Holland Casino, die een hoger kapitaal uitkeert als het balletje drie keer achter elkaar op rood valt? Of wordt het de ‘zonneschijn-polis’, die een extra winstuitkering doet als op uw pensioendatum de zon schijnt? Ach, een ieder die zich enigszins bezighoudt met de levensverzekeringsmaterie en iets verder kijkt dan de neus lang is, weet het eigenlijk allang: De ‘zonneschijn-polis’ heeft altijd bestaan. Iedereen met een traditionele gegarandeerde polis met winstdeling hoopt dat op pensioendatum de zon schijnt. Dan heeft men namelijk een verklaring voor de hoogte van het expirerende kapitaal. Op een andere manier zal dat namelijk niet lukken.”
mr. H.J.M. Lambooy
PensioenRaadgevers Compagnie,
Eindhoven

Reageer op dit artikel