nieuws

Verzekeringsbranche ziet geen verdachte transacties

Archief

Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) heeft vorig jaar vanuit de verzekeringswereld geen enkele melding ontvangen.

Noch een assurantietussenpersoon, noch een werknemer van een levensverzekeraar heeft in 1999 een ongebruikelijke financiële transactie waargenomen. Ook in 1998 werd het meldpunt door de assurantiebranche nauwelijks benaderd. Eén levensverzekeraar meldde toen een ongebruikelijke transactie aan, die van het meldpunt uiteindelijk niet de status ‘verdacht’ kreeg.
Uit het jaarverslag van het MOT blijkt dat het meldpunt desondanks voldoende werk heeft. Vorig jaar kwamen 45.079 meldingen binnen van ongebruikelijke transacties, tegen 24.643 in 1998. Van die meldingen werden er 10.803 (3.995) met het stempel ‘verdacht’ overgedragen aan justitie.
De meeste meldingen komen van wisselkantoren (30.506), gevolgd door banken (12.558), creditcardmaatschappijen (1.079), casino’s (931) en effectenbemiddelaars (5). Voor het uitblijven van meldingen uit de verzekeringsbranche zijn diverse verklaringen mogelijk: óf de verzekeringswereld wordt gemeden bij het witwassen van crimineel geld, óf verzekeringsmensen hebben onvoldoende kennis van de wet Melding Ongebruikelijke Transacties of nemen niet de moeite een melding te doen, óf assurantiemensen zijn zelf betrokken bij dergelijke financiële transacties.

Reageer op dit artikel