nieuws

Verzekerenzonderprovisie.nl biedt polis tegen nettopremie

Archief

Voormalig NVA-bestuurslid Berrie van der Heide is deze week gestart met www.verzekerenzonderprovisie.nl, een site waar klanten schadeverzekeringen kunnen sluiten tegen nettopremies, waarbij een eenmalige vaste transactievergoeding wordt betaald.

De site is een initiatief van Van der Heides bedrijf VZP Intermediair, gevestigd in Scherpenzeel en in het bezit van vergunningen voor bemiddeling in schade- en levensverzekeringen. In eerste instantie worden alleen schadeverzekeringen aangeboden. “De opmars van internet en de introductie door de banken van betaalcircuit iDeal maakt het nu mogelijk om het echt over een andere boeg te gooien als financiële dienstverlener”, vindt Van der Heide.
Via iDeal, aangeboden door ABN Amro, ING Bank, Postbank, Rabobank en SNS Bank, kan de klant na het aanvragen van de polis de transactievergoeding (inclusief assurantiebelasting) overmaken. Voor klanten van andere banken biedt VZP binnenkort de mogelijkheid om per creditcard te betalen. De vergoeding voor zowel transacties als polismutaties bedraagt voor inboedel-, opstal- en reisverzekeringen _ 19. Voor aansprakelijkheidspolissen betaalt de klant _ 10; de autoverzekering is het duurste met een vergoeding van _ 65.
Polismap
De polis en de premienota worden door de verzekeraar rechtstreeks aan de klant gestuurd. Wel krijgt de verzekerde op de site een eigen elektronische polismap in ‘Mijn Financieel Dossier’. Via die map kunnen ook schades en wijzigingen worden gemeld.
VZP, dat lid is van de NVA, biedt polissen aan van De Amersfoortse, DAS, Delta Lloyd, Fortis ASR. Generali, Reaal en Turien. “Als meer maatschappijen het voor elkaar hebben om nettopremies te verwerken in hun systemen, dan breiden we het aanbod uiteraard uit.” De verwerking van de aanvraag vindt plaats via online transactieplatform Meetingpoint. “Daar is het mogelijk om de provisie te differentiëren. In ons geval wordt die dus nul.”
Levensverzekeringen biedt VZP voorlopig nog niet aan. “Bij een levenpolis moet ook een risicoprofiel worden opgesteld. Dat vraagt meer tijd”, aldus Van der Heide. “Maar ook die producten gaan we volledig online aanbieden. Binnenkort komen we al met een aov en daar komt ook het opstellen van een risicoprofiel bij kijken.”
Kosten
Of de transactievergoedingen voldoende zijn om de kosten te dekken, moet Van der Heide nog afwachten. “We hebben geen vergelijkingsmateriaal; we kunnen alleen achteraf nog eens berekenen of onze tarieven goed zijn.” De kosten van VZP zijn overigens beperkt, aldus Van der Heide. “Er komen geen handjes meer aan te pas in het proces. Als iemand bijvoorbeeld een avp aanvraagt, ziet hij de nettopremies op een rij. Daaruit kiest hij de laagste en vervolgens doet hij de aanvraag. Per e-mail volgt direct de bevestiging van de aanvraag. Via een link komt de klant vervolgens terecht in de iDeal-betaalmodule, waarin zijn gegevens al zijn ingevuld. De rest van het proces verloopt via Meetingpoint. Maar het inrichten van de site heeft alles bij elkaar een bedrag ter waarde van een heel fraaie auto gekost.”
Schademeldingen worden afgehandeld via een schademeldingsscherm dat is opgesteld volgens de standaard die door standaardisatie-instituut Sivi is ontwikkeld. “Voor de klant wordt het eenvoudiger. De schademeldingsmodule hangt in ‘Mijn Financieel Dossier’; ook dat scherm is automatisch ingevuld met gegevens die via de GIM-resultatenserver in de elektronische polismap van de klant worden opgeslagen.”

Reageer op dit artikel