nieuws

Verzekeren in de Himalaya

Archief

Jeroen de Haas, productmanager Schade Bedrijven bij Interpolis, was samen met collega Jack Wasser, manager Business Development bij Interpolis Re, in Nepal. Zij waren daar om te helpen met het opzetten van een onderlinge waarborgmaatschappij. Beiden zijn lid van de Micro Insurance Association Netherlands (Mian); een stichting opgericht door vrijwilligers van Nederlandse onderlingen om mensen in ontwikkelingslanden te helpen bij de oprichting en het beheer van kleinschalige coöperatieve verzekeringsmaatschappijen.

Waarom ben je gegaan?
Nepal was interessant, omdat ik daar na mijn studie vijf maanden gewoond heb en als leraar Engels op een schooltje gewerkt heb. Ik woonde daar bij een familie en voelde mij daar echt een deel van het gezin. Er groeide een liefde voor het land en de mensen en ik vind het mooi dat ik wat terug mag doen. Toen ik na vijf maanden wegging, had ik het gevoel dat ik per saldo meer gekregen dan gegeven had. Daarom wilde ik graag meedoen aan dit project.
Hoe hebben jullie je voorbereid?
Vooraf kregen wij een cursus van zes avonden en een volledige dag. Daar werd uitgelegd met welke dingen wij ter plekke te maken zouden kunnen krijgen. Deze cursus werd onder meer verzorgd door het Koninklijk Tropen Instituut (KIT) en de missie werd begeleid en gefinancierd door Agriterra, een stichting die al langer landbouworganisaties ondersteunt door middel van dit soort missies.
Hoe werden jullie in Nepal ontvangen?
De ontvangst verliep eigenlijk boven verwachting. We dachten eerst dat het moeizaam zou verlopen, omdat er in Nepal weinig wetten en regels zijn, vooral in vergelijking met Nederland. We gingen op bezoek bij de Nepalese boerenorganisatie Nefscun om voorlichting te geven over de grondslagen van een onderlinge waarborg en zij waren enorm enthousiast.
Ben je nog naar de Nepalese familie geweest?
Tuurlijk. We hadden van de acht dagen dat wij er waren, één dag om vrij te besteden en op die dag heb ik mijn gastgezin opgezocht. Het was een bijzonder leuk en warm weerzien.
Hoe gaat het nu met de onderlinge waarborg?
De oprichtingsvergadering is 1 januari volgend jaar en dan starten zij met een pilot van twintig kantoren. De leden zijn ontzettend druk met de oprichting en worden door ons intensief begeleid en opgeleid. We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een marketingplan. De verwachting is dat over drie à vier jaar de organisatie volwassen genoeg is om los te laten. Voor die tijd gaat er sowieso één van ons elk jaar naar Nepal om te kijken hoe het gaat.
Ga jij zelf ooit nog terug?
Nou, dat denk ik zeker. Het is moeilijk uit te leggen, maar ik heb gewoon iets met dat land; het is mysterieus, de natuur is schitterend en de mensen zijn bijzonder warm. Het is nu echt een soort van ‘tweede thuis’ geworden.
Jeroen de Haas (links) en Jack Wasser met twee leden van Nefscun in Nepal.

Reageer op dit artikel