nieuws

Verzekerde wisselt nauwelijks van aanvullend ziekenfondspakket

Archief

De wijziging van de aanvullende ziekenfondspakketten heeft er niet toe geleid dat de verzekerden massaal van pakket veranderd zijn: ongeveer 95% heeft hetzelfde (inmiddels uitgebreide) pakket behouden.

Vrijwel alle ziekenfondsen hebben begin dit jaar hun aanvullende pakketten uitgebreid met (een deel) van de dekkingen die op 1 januari uit het ziekenfondspakket zijn gehaald. Hoe uitgebreider het aanvullende pakket, hoe meer er van de voormalige ziekenfondsdekking in werd opgenomen.
Ook hebben veel ziekenfondsen met het oog op de uitbreidingen nieuwe pakketten gelanceerd. Volgens Zorgthermometer, het kwartaalblad van Vektis, het statistiekbureau van de zorgverzekeraars, kan de verzekerde bij zijn ziekenfonds nu uit gemiddeld vier pakketten kiezen. Een en ander heeft er niet toe geleid dat de verzekerden massaal van pakket wisselden. Ongeveer 95% van de verzekerde heeft hetzelfde (inmiddels uitgebreide) pakket behouden. Van de overige 5% heeft het gros voor een uitgebreider pakket gekozen en een zeer gering deel voor een kleiner pakket.
Een aanvullend pakket kost dit jaar rond de e 20 per maand. Het gaat hier om pakketten waarin (geheel of gedeeltelijk) de afgeschafte ziekenfondsdekkingen (zoals anticonceptiepil en de eerste negen behandelingen fysiotherapie) zijn opgenomen. De premies zijn moeilijk vergelijkbaar, stelt Vektis, vanwege de dekkingsverschillen, maar ook omdat die soms is gerelateerd aan de gezinssamenstelling.
Het goedkoopste pakket kost volgens Vektis dit jaar e 3,95 per maand (waarin opgenomen anticonceptiepil en alternatieve geneeswijzen tot e 230 per jaar) en een deel van de kosten voor tandheelkunde en fysiotherapie (voor tandheelkundige hulp heeft het ziekenfonds een specifieke polis). Het meest uitgebreide pakket kost e 137,75 per maand. Het betreft een zeer uitgebreid pakket met onder meer een klassedekking en tandartskosten tot e 1.365.

Reageer op dit artikel