nieuws

Verzekeraars verliezen marktaandeel hypotheken

Archief

Verzekeraars en pensioenfondsen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar fors marktaandeel verloren op de markt voor woninghypotheken. De bouwfondsen en hypotheekbanken profiteerden van deze ontwikkeling.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in de eerste drie maanden van dit jaar voor f 11,6 mld aan nieuwe woninghypotheken ingeschreven. Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar is dat een teruggang van 20%. Het marktaandeel van de krediethypotheek nam toe tot 39% (31%) ten opzichte van het eerste kwartaal van 1994.
De belangrijkste groep aanbieders van hypotheken zijn de handelsbanken en coöperatieve (Rabo)banken. Hun marktaandeel bedraagt rond de 46%. De bouwfondsen en hypotheekbanken hebben een marktaandeel van 35% (29%). Dat van verzekeraars en pensioenfondsen liep terug tot 12% (18%) als gevolg van een vermindering van de nieuwe produktie met 47% ten opzichte van het eerste kwartaal van 1994. Wie doet wat in hypotheken? (in / mld) 1e kw 1e kw 1995 1994 hypotheekbanken en bouwfondsen 4,0 4,2 verzekeraars en pensioenfondsen 1,4 2,6 (coöperatieve) banken 5,3 6,8 overige hypotheekverstrekkers 0,8 0,9 totaal 11,6 14,6

Reageer op dit artikel